Go Back   2019 2020 2021 Student Forum > Management Forum > Main Forum



 
  #2  
Old 25th July 2015, 03:19 PM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Default Re: SSC Combined Graduate Level General Awareness Paper

As you are looking for SSC Combined Graduate Level General Awareness model question Paper, here I am giving:

1. Which one of the following is an example for a non-economic good?

(a) Doctor’s service
(b) Teacher’s service
(c) Mother’s service
(d) Banker’s service

2. Which one of the following committee is associated with banking sector reforms in India ?

(a) L. C. Gupta
(b) Narsimhan
(c) Chakravarty
(d) Kelkar

3. Which one of the following is not a qualitative credit control measure of the RBI?

(a) Fixing margin requirements
(b) Variable interest rates
(c) Open market operations
(d) Credit rationing

4. The 13th Five Year Plan will be operative for the period

(a) 2010 - 2015
(b) 2011 - 2016
(c) 2012 - 2017
(d) 2013 - 2018

5. The national income of a nation is the

(a) Government’s annual revenue
(b) Sum total of factor incomes
(c) Surplus of public sector enterprises
(d) Exports minus imports

6. The Constitutional Amendment Act that has introduced safeguards against the misuse of proclamation of national emergency is the

(a) 42nd Amendment Act
(b) 43rd Amendment Act
(c) 44th Amendment Act
(d) 45th Amendment Act

7. The Fundamental Rights can be suspended by the

(a) Governor
(b) President
(c) Law Minister
(d) Prime Minister

8. The main reason for the growth of communalism in India is

(a) Educational and economic backwardness of minority groups
(b) Political consciousness
(c) Social inequalities
(d) Imposing ban on communal organisations

9. A Retired Judge of a High Court is not permitted to practice as a lawyer in

(a) Supreme Court
(b) Any Court in India
(c) High Courts
(d) Except the High Court where he retired

10. Which one of the following does not match?

(a) Hindu Marriage Act : 1955
(b) Medical Termination of Pregnancy Act: 1971
(c) Domestic Violence on Women Act: 1990
(d) Cruelty against Women: 1995

11. Who among the following was the First Viceroy of India ?

(a) Lord Ripon
(b) Lord Curzon
(c) Lord Mountbatten
(d) Lord Canning

12. Prithvi Raj Chauhan was defeated in the Second Battle of Tarain by

(a) Mahmud Ghazni
(b) Muhammad Ghori
(c) Qutbuddin Aibak
(d) Yalduz

13. The original name of Nana Phadnavis was

(a) Mahadaji Sindhia
(b) Tukoji Holkar
(c) Narayan Rao
(d) Balaji Janardan Bhanu

14. Who among the following first propounded the idea of Basic Education?

(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Mahatma Gandhi
(d) Dayanand Saraswati

15. Arrange the following in chronological order:

I. Dandi March
II. Simon Commission
III. Poona Pact
IV. Gandhi Irwin Pact

(a) II, I, III, IV
(b) II, I, IV, III
(c) IV, III, I, II
(d) IV, III, II I

16. Which one of the following is not correctly matched?

(a) Darjeeling - West Bengal
(b) Mount Abu - Rajasthan
(c) Kodaikanal - Tamil Nadu
(d) Simla - Uttar Pradesh

17. The earth is at its maximum distance from the Sun on

(a) January 30th
(b) December 22nd
(c) September 22nd
(d) July 4th

18. Consider the following pairs;

Tributary Main Piver
1. Chambal Yamuna
2. Sone Narmada
3. Manas Brahmputra

Which one of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) Only 3

19. A form of condensation that reduces visibility and causes breathing problems is

(a) Dew
(b) Frost
(c) Smog
(d) Mist

20. The total population divided by available arable land area is referred to as

(a) Population density
(b) Nutritional density
(c) Agricultural density
(d) Industrial density

21. Green glands are associated with

(a) Reproduction
(b) Excretion
(c) Respiration
(d) Digestion

22. During respiration, the gases enter into the blood and leave the same by the process of

(a) Active transport
(b) Diffusion
(c) Diffusion and active transport
(d) Osmosis

23. Heart is devoid of

(a) Cardiac muscle
(b) Involuntary muscle
(c) Voluntary muscle
(d) Smooth muscle

24. The soil salinity is measured by

(a) Conductivity meter
(b) Hygrometer
(c) Psychrometer
(d) Auxanometer

25. Which of the following is a fungal disease?

(a) Leucoderma
(b) Eczema
(c) Ringworm
(d) Elephantiasis

26. Chickenpox is caused by

(a) DNA virus
(b) Variola virus
(c) Streptococcus
(d) Vi rio cholerae

27. In struments can be shielded from outside magnetic effects by surrounding them with

(a) Iron shield
(b) Rubber shield
(c) Brass shield
(d) Glass shield

28. Find the odd one.

(a) Marble
(b) Blackboard
(c) Chalk
(d) Slaked lime

29. The following is a pseudo-force

(a) Centrepetal force
(b) Centrifugal reaction force
(c) Centrifugal force
(d) Strong nuclear force

30. The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of

(a) Archimedes principle
(b) Torricellean law
(c) Bernoulli’s Theorem
(d) Pascal’s law

31. Of the following, which is the fastest?

(a) CD-ROM
(b) RAM
(c) Registers
(d) Cache

32. An alternate name for the completely interconnected network topology is

(a) Mesh
(b) Star
(c) Tree
(d) Ring

33. Amides can be converted to amines by the reaction named

(a) Perkin
(b) Claisen
(c) Claisen
(d) Clemmesen

34. The base used as an antacid is

(a) Calcium hydroxide
(b) Barium hydroxide
(c) Magnesium hydroxide
(d) Silver hydroxide

35. A process which is not helpful in the prevention of rusting of iron is

(a) annealing
(b) applying grease
(c) galvanising
(d) painting

36. Denatured alcohol

(a) is a form of alcohol
(b) is unfit for drinking as it contains poisonous substances
(c) contains coloured impurities
(d) is sweet’ to taste

37. Phenolics as pollutants can be removed from waste water by use of

(a) Ion exchange resin technique
(b) Electrolyte decomposition technique
(c) Reverse osmosis method
(d) Polymeric adsorbents

38. The stability of a pond ecosystem depends on

(a) micro-organisms and fishes
(b) micro-organisms and zoo planktons
(c) fishes and reptiles
(d) producers and consumers

39. Supersonic air planes create a shock wave called

(a) Transition wave
(b) Ultrasound
(c) Transverse wave
(d) Sonic boom

40. The main factor which determines balance of nature is

(a) human activities
(b) Rabit and habitat
(c) environmental conditions
(d) availability of food

41. The danger signals are red while the eye is more sensitive to yellow because

(a) absorption in red is less than yellow and hence red is visi ble from a distance
(b) scattering in yellow light is less than red
(c) the wavelength of red light is more than yellow light
(d) none of the above reasons

42. One of the following Chief Ministers received the Highest Civilian Award “Bharat Ratna”

(a) Lalu Prasad Yadav of Bihar
(b) Late M. G. Ramachandran of Tamil Nadu
(c) Jyothi Basu of West Bengal
(d) Late N. T. Rama Rao of Andhra Pradesh

43. The first ‘disabled athelete’ to qualify for an able bodied event in the 2012 London Olympics in 400 metres race is

(a) Oscar Pistorius
(b) Walter Rallis
(c) Raymond Irchovich
(d) Gerald Hangovin

44. Which one of the following film actors has been conferred the Honorary Doctorate in Arts and Culture by the Bedford University, London?

(a) Shahrukh Khan
(b) Amir Khan
(c) Saif Ali Khan
(d) Anil Kapoor

45. The city of Prayag was named Allahabad -the city of Allah by

(a) Aurangzeb
(b) Akbar
(c) Shahjehan
(d) Bahadur Shah Zafar

46. Spot the odd one from the following:

(a) Tsunami
(b) Earthquakes
(c) Windmills
(d) Cyclones

47. Who among the following has won the Pantaloon’s Femina Miss India World, 2012 Award?

(a) Prachi Misra
(b) Vanya Misra
(c) RocheIla Maria
(d) Sandhya Agarwal

48. Which one of the following statements is not correct about India’s population as per the 2011 census?

(a) Literacy rate has gone up to 74% from 65%
(b) Kerala has the highest literacy rate
(c) Bihar has the lowest literacy rate
(d) Men outnumber women in growth of literates

49. Who advocated the adoption of ‘PURA’ model to eradicate rural poverty ?

(a) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
(b) Sri Abhijit Sen
(c) Maulana Abdul Kalam Azad
(d) Prof. A. M. Patha

50. Which one of the following though called a garden is infact, not a garden?

(a) Vrindavan Garden of My sore
(b) Hanging Garden of Mumbai
(c) Eden Garden of Kolkata
(d) Shalimar Garden of Kashmir

Answer Key
1.c 6.c 11.d 16.d 21.b 26.b 31.c 36.b 41a 46.c
2.b 7.b 12.b 17.d 22.b 27.a 32.a 37.d 42.b 47.b
3.c 8.a 13.d 18.a 23.c 28.a 33.c 38.d 43.a 48.d
4. 9.d 14.c 19.c 24.a 29.c 34.c 39.d 44.a 49.a
5.b 10.c 15.b 20.a 25.c 30.d 35.a 40.c 45.b 50.c
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 7th April 2020, 07:20 AM
Super Moderator
 
Join Date: Aug 2012
Default Re: SSC Combined Graduate Level General Awareness Paper

General Awareness

Q1. Ozone at the higher level of the atmosphere is a product of ______ acting on oxygen molecules.
a. IR radiation
b. UV radiation
c. gamma rays
d. x-rays

Correct Answer: UV radiation

Q2. Which ISO certification pertains to Environmental Management Systems?
a. 27001
b. 22000
c. 9001
d. 14001

Correct Answer: 14001

Q3. Which country hosted the 13th South Asian Games?
a. Bhutan
b. India
c. Maldives
d. Nepal

Correct Answer: Nepal

Q4. In January 2020, with which country did India sign a MoU for content exchange programme between All India Radio and Betar?
a. Sri Lanka
b. Nepal
c. Bhutan
d. Bangladesh

Correct Answer: Bangladesh

Q5. Who is the author of the book 'Hazaar Chaurasi Ki Maa'?
a. Rita Kothari
b. Krishna Sobti
c. Sugathakumari
d. Mahasweta Devi

Correct Answer: Mahasweta Devi

Q6. Which of the following states does NOT share its boundary with Bhutan?
a. Sikkim
b. Arunachal Pradesh
c. Meghalaya
d. West Bengal

Correct Answer: Meghalaya

Q7. Which female Indian cricketer won the BCCI C.K. Nayudu Lifetime Achievement Award for 2019?
a. Shantha Rangaswamy
b. Jhulan Goswami
c. Anjum Chopra
d. Diana Edulji

Correct Answer: Anjum Chopra

Q8. Which among the following is the food tube?
a. Aorta
b. Larynx
c. Thymus
d. Oesophagus

Correct Answer: Oesophagus

Q9. The Battle of Chausa was fought between Humayun and ______.
a. Nadir Shah
b. Sher Shah Suri
c. Hemu
d. Krishnadeva Raya

Correct Answer: Sher Shah Suri

Q10. In July 2019, which among the following operations was launched by the BSF to fortify the Pakistan border in Punjab and Jammu?
a. Sudarshan
b. Garuda
c. Vayuputra
d. Chakravyuh

Correct Answer: Sudarshan

Q11. The SASTRA - Ramanujan Prize is awarded in the field of:
a. Dance
b. Mathematics
c. Literature
d. Chemistry

Correct Answer: Mathematics

Q12. Which of the following is an east flowing river?
a. Sharavati
b. Brahmani
c. Mahi
d. Sabarmati

Correct Answer: Brahmani

Q13. The Act that transferred the power from the British East India Company to the British Crown in India was:
a. Government of India Act, 1833
b. Government of India Act, 1947
c. Government of India Act, 1858
d. Government of India Act, 1835

Correct Answer: Government of India Act, 1858

Q14. In the context of rivers and their tributaries, which of the following pairs is correct?
a. Godavari – Kabini
b. Krishna – Manjra
c. Indus – Subansiri
d. Alaknanda – Pindar

Correct Answer: Alaknanda – Pindar

Q15. Which of the following monuments is NOT a part of the Qutub Complex?
a. Quwwat-ul-Islam Mosque
b. Buland Darwaza
c. Qutub Minar
d. Alai Darwaza

Correct Answer: Buland Darwaza

Q16. Which of the following statements is correct with reference to the Karachi Session of the Congress (1931)?
a. Mahatma Gandhi presided over the session
b. The Khilafat movement was launched at this event
c. The Gandhi-Irwin Pact was ratified
d. The Quit-India Resolution was passed

Correct Answer: The Gandhi-Irwin Pact was ratified

Q17. With which sport is Archana Kamath associated?
a. Squash
b. Table Tennis
c. Badminton
d. Lawn Tennis

Correct Answer: Table Tennis

Q18. How many degrees does the Earth rotate about its own axis in one hour?
a. 15
b. 10
c. 20
d. 24

Correct Answer: 15

Q19. The first electron shell which is the nearest to the nucleus never holds more than 'n' electrons, where 'n' is equal to:
a. 8
b. 6
c. 4
d. 2

Correct Answer: 2

Q20. Under which Article can the Parliament amend the Constitution?
a. Article 74
b. Article 374
c. Article 269
d. Article 368

Correct Answer: Article 368

Q21. Which of the following pairs is associated with the taxation system of the Marathas?
a. Iqta and Jagir
b. Chauth and Sardeshmukhi
c. Zat and Sawar
d. Polaj and Parauti

Correct Answer: Chauth and Sardeshmukhi

Q22. Under which of the following Amendments to the Constitution of India is defection to another party after election made illegal?
a. 86th
b. 52nd
c. 92nd
d. 61st

Correct Answer: 52nd

Q23. In which year was NABARD established?
a. 1981
b. 1982
c. 1978
d. 1979

Correct Answer: 1982

Q24. Which of the following is a heritage site of Madhya Pradesh?
a. Sasaram
b. Bhimbetka
c. Hampi
d. Lepakshi

Correct Answer: Bhimbetka

Q25. The Arid Forest Research Institute is located in ______.
a. Ahmedabad
b. Dehradun
c. Jaipur
d. Jodhpur

Correct Answer: Jodhpur
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Tags
ssc cgl

Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Thread Tools Search this Thread



All times are GMT +5.5. The time now is 02:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3