Go Back   2018 2019 Student Forum > Management Forum > Main Forum



 
Thread Tools
  #2  
Old 22nd December 2014, 10:04 AM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 36,100
Default Re: Question Papers of BARC OCES Bioscience

Here I am providing you previous years question papers of BARC OCES Bioscience for your preparation.

1) A fluorescent material is excited by uv light.emitted light will have wavelength
a)same as that of excitation light
b)longer than excitation light
c)shorter than excitation light
d)can not bepredicted

2) How many different linear peptide can be made from three different uncharged L-amino acid using each amino acid only once in the petide
a)10
b)6
c)9
d)12

3) Simplest technique by which small molecular weight components can be removed from Protein solution is by:
a)Ammonium persulfate solution
b)Ion exchange chromatography
c)Dialysis
d)affinity chromatography

4) If the length of cob in maize is controlled by 3 genes (A,B,C)each with ability to increase the length by 2 cm,What would be length of cob on the plant with genotype AABbcC?(length of cob on plant with genotype aabbcc is 10 cm)
a)10 cm
b)16 cm
c)18 cm
d)26cm

5) Sweet taste of freshly picked corn is due to high level of sugar In its kernel.50% of free sugar of corn is converted into starch within 1 day of picking.Sweetness can,however be preserved if the husk ears are immersed in boiling water for a few mins and are then cooled in cold water.Biochemical basis for this procedure is
a)Heating causes destruction of starch
b)stabilization of free sugar
c)destruction of enzyme that convert sugar to starch
d)enhancement of enzyme that forms free sugar

6) In the inequality 2x+3y>5,x and y integer if x=1,y can be
a)1
b)less than 1
c)greater than 1
d)1.5

7) 10 ml sample of HCl when titrated with 0.1M NaOH requires 7.2 ml of alkali to neutralize.W hat was pH of acid ?
a)1.1
b)2.2
c)3.3
d)4.4

8) Doubling time of E.coli is 20 min in glucose and 30 mn in lactose containing medium.What will be the initial doubling time in a medium that contains both the sugar?
a)20 min
b)30 min
c)25 min
d)50 min

9) In metabolic pathway rate limiting step in determined by
a)Enzyme with high turnover rate
b) Enzyme with low turnover rate
c)enzyme catalyzing first step in pathway
d) enzyme catalyzing first step in pathway

10) Eukaryotic gene with 1542 base pairs code for enzyme with 120 amino acid residue.Number of base pair in intron of this gene
a)514
b)360
c)1182
d)1150

11) A person tosses an unbiased coin 10 times.The first in tosses result in head.Chances of getting a head on next throw is
a)1/2
b)1/10
c)1/6
d)4/10

12) A DNA fragment with three EcoR1 sites is lebelled at 5’ end. If it is partially digested with EcoR1,the resulting mixture will contain following fragment
a)4 labelled and 6 unlabelled
b)4 labelled and 4 unlabelled
c)3 labelled and 5 unlabelled
d)3 labelled and 3 unlabelled

13) Quantitatitate estimation of enzyme activity ,concentarion of substrate
a)1KM
b)less than 1 Km
c)2 Km
d)grater than 2 Km


Previous Years Question Papers of BARC OCES Bioscience:
BARC OCES Bioscience Paper 1
Q.1)
There are 40 coins in a bag, consisting of Rs. 5 and Rs. 2 coins. If the total amount is Rs. 140, how
many Rs. 2 and Rs. 5 coins are there in the bag?
(1) 20 each (2) 25 and 15
(3) 30 and 10 (4) 22 and 18
Q.2)
6(3 –
x
)
–5 (2
x
– 4) = 4(3
x
–) + 14
In the above equation the value of
x
is:
(1) 3 (2) 2
(3) 1 (4) ½
Q.3)
The first Indian Governor of the RBI was:
(1) L.K.Jha (2) C.D.Deshmukh
(3) I.G.Patel (4) None of these
Q.4)
X walked 35 metres towards South, then turned left and walked 25 metres, and again turned left and
walked for 35 meters. He then turned to his ri
ght and walked 20 metres. At what distance and
direction from the starting point is X now standing?
(1) 20m West (2) 45m East
(3) 20m East (4) 45m North
Q.5)
The sum of the interior angles of a polygon is twice the sum of its exterior angles. How many sides
does the polygon have?
(1) 8 sides (2) 9 sides
(3) 12 sides (4) 6 sides
Q.6)
Sam said to Rita “Your mohter’s husband’s sister is my aunt”. How is Rita related to Sam?
(1) Daughter (2) Niece
(3) Sister (4) Mother
Q.7)
Four years ago, the average age of A and B was 18 year
s. At present the average age of A, Ba nd C is
24 years. What would be th
e age of C after 8 years?
(1) 30 years (2) 32 years
(3) 28 years (4) 25 years
Q.8)
Unscramble the letters of words and find odd one out:
(1) ORNI (2) ICAO
(3) PPREOC (4) ZENRBO
Q.9)
Which is the greatest five digit number exactly divisible by 279?
(1) 99603 (2) 99882
(3) 99550 (4) None of these
Q.10)
Oranges are bought at 5 for Rs. 10 and sold at 6 for Rs. 15. The profit or loss as percentage is:
(1) 50% (2) 40%
(3) 35% (4) 25%
Q.11)
Which country has won the cricket world cup maximum number of times?
(1) West Indies (2) Pakistan
(3) Sri Lanka (4) Australia
Q.12)
Which of the given Venn diagrams out of 1, 2, 3 or 4 correctly illustrates the relationship among the
following classes?
Reptiles, Cobras, Turtles.
(1) (2)
(3)
(4)
Q.13)
Express
1999
2111
is decimal:
(1) 0.946 (2) 0.904
(3) 0.893 (4) 0.981
Q.14)
The marks obtained by 10 students in Science (out of 50) are 30, 41, 40, 41, 30, 41, 30, 28, 41, 40.
The modal mark is:
(1) 40 (2) 30
(3) 41 (4) 35
Q.15)
6, 18, 24, 9, 27, 33, 11?, ?
(1) 15, 19 (2) 22, 27
(3) 33, 39 (4) 44, 47
Q.16)
Which of the Venn diagrams relationship among the following classes?
Cars, Scooters, Red.
(1) (2)
(3)
(4)
Q.17)
X gives
1
2
of his property to his wife and
1
2
of the rest of his son. The remainder is divided equally to
his two daughters. The sh
are of each daughter is:
(1)
1
8
(2)
1
6
(3)
1
4
(4)
2
3
Q.18)
Karenge ya Marenge
(Do or Die) was the slogan of which movement in India?
(1) The Quit India Movement, 1921
(2) Salt Movement, 1930
(3) Non-Cooperation Movement, 1921
(4) Indigo revolt, 1859-60
Q.19)
Xerophytes live predominantly in:
(1) Ponds (2) Mountains
(3) Deserts (4) Brackish water
Q.20)
The area of the base of a right cone is 154 m
2
and its volume is 308 m
2
. The height of the cone is:
(1) 8 m (2) 6 m
(3) 7 m (4) 9 m
Q.21)
The L.C.M. of two numbers is 12 times their H.C.F..
The sum of the H.C.F. and L.C.M. is 403. If one
number is 93, then the other number is:
(1) 134 (2) 124
(3) 128 (4) 310
Q.22)
Jamshedpur is located on the bank of:
(1) Damodar (2) Ganges
(3) Subarnarekha (4) Musi
Q.23)
The wages of 10 workers for a six-day week is Rs.
1200. What are the one day’s wages of 4 workers?
(1) Rs. 40 (2) Rs. 32
(3) Rs. 80 (4) Rs. 24
Q.24)
All natural numbers and 0 are called the _______ numbers.
(1) whole (2) prime
(3) integer (4) rational
Q.25)
Judge : Justice : Censor: ?
(1) Freedom (2) Morality
(3) Entertainment (4) Halls
ANSWERS
1.
(1)
2.
(3)
3.
(2)
4.
(2)
5.
(1)
6.
(3)
7.
(1)
8.
(4)
9.
(2)
10.
(4)
11.
(4)
12.
(2)
13.
(1)
14.
(3)
15.
(3)
16.
(4)
17.
(1)
18.
(1)
19.
(3)
20.
(2)
21.
(2)
22.
(3)
23.
(3)
24.
(1)
25.
(3)

BARC OCES Bioscience Paper 2
NUMERICAL APTITUDE QUESTIONS
1 (95.6x 910.3) ÷ 92.56256 = 9?
(A) 13.14
(B) 12.96
(C) 12.43
(D) 13.34
(E) None of these
2. (4 86%of 6500) ÷ 36 =?
(A) 867.8
(B) 792.31
(C) 877.5
(D) 799.83
(E) None of these
3. (12.11)2 + (?)2 = 732.2921
(A)20.2
(B) 24.2
(C)23.1
(D) 19.2
(E) None of these
4.576÷ ? x114=8208
(A)8
(B)7
(C)6
(D)9
(E) None of these
5. (1024—263—233)÷(986—764— 156) =?
(A)9
(B)6
(C)7
(D)8
(E) None of these
6. ?125÷5x ?=6265
(A)1253
(B) 1250
(C)1245
(D) 1550
(E) None of these
7.(42)2÷6.3 x 26 =?
(A)7182
(B) 7269
(C)7260
(D) 7240
(E) None of these
8.384×12×2=?

(A)9024
(B) 9216
(C)6676
(D) 6814
(E) None of these
9.6534÷40÷33=?
(A)3.06
(B) 5.25
(C)4.82
(D) 6.12
(E) None of these
10. ?2704 x ?2209=?
(A)1996
(B)2444
(C)2452
(D)1983
(E)None of these
11.2536+4851—?=3450+313
(A)3961
(B)4532
(C)3624
(D)4058
(E) None of these
12. (2560 x 1.4) +(7400 x 0.6) =?
(A)7512
(B) 9746
(C)6523
(D) 8024
(E) None of these
13. 36%of 850+? %of 592 = 750
(A)73
(B)89
(C)82
(D)75
(E) None of these
14.64%of 2650+40% 0f 320=?
(A)1824
(B) 1902
(C)1829
(D) 1964
(E) None of these
15. 486+32×25—59=?
(A) 514
(B) 528
(C) 599
(D) 507
(E) None of these
16. 1827÷ 36 x ?=162.4
(A)4.4
(B)3.2
(C)2.1
(D) 3.7
(E) None of these
17. 1008÷36=?
(A)28
(B) 32.5
(C)36
(D) 22.2
(E) None of these
18. 56.21 +2.36+5.41 —21.4+1.5=?
(A)40.04
(B) 46.18
(C)44.08
(D) 43.12
(E) None of these
19. 65%of 320+?=686
(A) 480
(B) 452
(C)461
(D) 475
(E) None of these
20. 83250÷?=74×25
(A)50
(B) 45
(C)40
(D) 55
(E) None of these
21. ?7744=?
(A)88
(B)62
(C)58
(D)78
(E)None of these
22.35%of ?=242
(A)729
(B)652
(C)693
(D)759
(E) None of these
23. 1256+4813+765=?
(A)5642
(B) 5876
(C)6788
(D) 6878
(E) None of these
24. 22 x4+(?)2=(13)2
(A) 81
(C) 27
(B) 9
(D) 64
(E) None of these
25. 432+2170+35=?
(A)494
(B) 475
(C)481
(D) 469
(E) None of these
26. Three numbers are in the ratio of 3: 4 :5 respectively. If the sum of
the first and third numbers is more than the second number by 52, then
which will be the largest number?
(A) 65
(B) 52
(C) 79
(D) 63
(E) None of these
27. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of
8 p.c.p.a. is Rs.312. What will be the simple interest on the same amount
and at the same rate and same time?
(A)Rs. 349.92
(B) Rs. 300
(C)Rs. 358.92
(D) Rs. 400
(E) None of these
28. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7 ems. If the length
is decreased by 4 cm. and the breadth is increased by 3 cms., then the
area of the new rectangle will be the same as the area of the original
rectangle. What will be the perimeter of the original rectangle?
(A)45 cms.
(B)40 cems.
(C)50 cms.
(D)55 cms.
(E)None of these
29. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number
formed by reversing the digits is greater than the original number by 54,
then what will be the original number?
(A)28
(B) 48
(C)39
(D) 93
(E) None of these
30. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator.
If 3 is added to the numerator and the denominator each, then the
resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?
(A)5/18
(B)6/13
(C)13/6
(D)7/12
(E) None of these
31. Four-fifth of a number is 10 more than two-third of the same number.
What is the number?
(A) 70
(B) 75
(C) 69
(D) 85
(E) None of these
32. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs
were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs. 12
each. What will be the percentage
profit?
(A) 25
(B) 15
(C) 13
(D) 17
(E) None of these
33. What should come in the place of question mark (?) in the number
series given below?
25, 34, 52,79, 115,?
(A)160
(B) 140
(C)153
(D) 190
(E)None of these
34. What number should replace both the question marks (?) in the
following question ?
?/144= 49 /?
(A)95
(B) 76
(C)82
(D) 84
(E)None of these
35. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of
the smallest and the largest numbers?
(A)158
(B) 148
(C)168
(D) 198
(E) None of these
42. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many
days will 18 men complete the same work?
(A)16 days
(B) 20 days
(C)26 days
(D) 30 days
(E) None of these
43. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the
circumference of the circle?
(A)29.2 cm
(B) 28.9 cm
(C)30.8 cm
(D) 40.2 cm
(E) None of these
44. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay
joined him with a capital of Rs. 60,000. After another 6 months, Ankush
joined them with a capital of Rs. 90,000. At the end of the year, they
made a profit of Rs. 16,500. What is Girish’s share of profit ?
(A) Rs. 5,500
(B) Rs. 6,000
(C) Rs. 6,600
(D) As. 5,900
(E) None of these
45. What is the average age of a family of five members, whose ages are
42, 49, 56, 63 and 35 years respectively?
(A)60 years
(B) 49 years
(C)45 years
(D) 58 years
(E) None of these
46. A and B are two taps which can fill a tank individually in 10 minutes
and 20 minutes respectively. However, there is a leakage at the bottom
which can empty a filled tank in 40 minutes. If the tank is empty
initially, how much time will both the taps take to fill the tank
(leakage is still there) ?
(A) 8 minutes
(B) 7 minutes
(C) 10 minutes
(D)15 minutes
(E) None of these
47. What is 50% of 40% of Rs. 3,450?
(A) Rs. 690
(B) As. 520
(C) Rs. 517.5
(D) Rs. 499.2
(E) None of these
48. If an amount of Rs. 5,86,700 is distributed equally amongst 25
persons, then how much would each person get?
(A) Rs. 2,54,876
(B) Rs. 2,34,68
(C) Rs. 3,74,20
(D) Rs. 1,95,62
(E) None of these
49. An urn contains 9 blue, 7 white and 4 black balls. If 2 balls are
drawn at random, then what is the probability that only one ball is
white?
(A) 71/190
(B) 121/190
(C) 91/190
(D) 93/190
(E) None of these
50. If the price of 5 transistors and 2 pen stands is Rs. 810, then what
will be the price of 7 transistors and 9 pen stands?
(A) Rs. 1,320
(B) Rs. 1,500
(C) Rs.1,150
(D) Cannot be determined
(E) None of these
ANSWERS:
1 - D 2 - C 3 - B 4 - A 5 - D 6 - A 7 - E 8 - B 9 - E 10 - B 11 - C 12
- D 13 - D 14 - A 15 - B
16 - B 17 - A 18 - C 19 - E 20 - B 21 - A 22 - C 23 - E 24 - B 25 - A 26
- A 27 - B 28 - C 29 - C 30 - D 31 - B 32 - D 33 - A 34 - D 35 - C 36 -
A 37 - E 38 - A 39 - D 40 - B 41 - E 42 - C 43 - C
44 - A 45 - B 46 - A 47 - A 48 - B 49 - E 50 - D
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 9th March 2015, 09:04 AM
Junior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 1
Default Barc previous year question for bioscience

I need previous year question paper for bioscience. Please mail me .

Thanks.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 27th May 2015, 01:40 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Question Papers of BARC OCES Bioscience

I am looking for the Bhabha Atomic Research Center OCES Bioscience exam question paper . Will you please provide it ?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 27th May 2015, 01:41 PM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 36,100
Default Re: Question Papers of BARC OCES Bioscience

Here I am providing the list of few questions of Bhabha Atomic Research Center OCES Bioscience exam question paper which you are looking for .

1.Somatic cells are those
Possible AnswersSelected
Possible Answer

lack mitochondria

contain a diploid set of chromosomes and make up the majority of human cells

give rise to gametes

contains a haploid set of chromosomes

2. Which type of bonds link individual nucleotides together in DNA
Possible AnswersSelected
Possible Answer

Glycosidic

electroststic

phosphodiester

peptide

3. According to chargaff rule
Possible AnswersSelected
Possible Answer

RNa is trancribed from DNA

DNA is a gentic material

Amount of adenine in a organism is equal to amount of thymine

double helix is held together with H-bond between the bases

4. Transcriptome of a cell is defined as
Possible AnswersSelected
Possible Answer

Protein coding RNA molecules present in the cell

All RNA molecules present in the cell

rRNA molecules present in the cell

tRNA molecule present in the cell

5. Which type of functional RNA is a primary component of the structures required for protein synthesis
Possible AnswersSelected
Possible Answer

rRNA

snRNA

mRNA

tRNA

6. Which level of protein structure describes the folded confirmation of a multisubunit protein
Possible AnswersSelected
Possible Answer

quaternary structure

secondary structure

primary structure

tertiary structure

7. Which type of covalent bond is important for linking cysteine residues located at various places in a polypeptide
Possible AnswersSelected
Possible Answer

peptide bond

phosphodiester bond

H-bond

disulphide bridge

8. Which of the following enzymes are used to degrade DNA molecules
Possible AnswersSelected
Possible Answer

Nucleases

kinases

Ligases

DNA polymerases

9 Which technique is used to resolve the different sizes of DNA fragments following a restriction enzyme digest
Possible AnswersSelected
Possible Answer

DNA sequencing

Gel electrophoresis

Gene cloning

PCR

10 . DNA ligase synthesizes which type of bond
Possible AnswersSelected
Possible Answer

H-bond between bases

Peptide bond between amino acids

Bond between bases and deoxyribose sugars

phosphodiester bond between nucleotide

11. Which of the followinf polymerases not require a template
Possible AnswersSelected
Possible Answer

DNA polymerase I

Sequenase

Terminal deoxynucleotidyl transferase

Reverse transcriptase

12. E coli cells can take up plasmid DNA in laboratory by which method
Possible AnswersSelected
Possible Answer

transduction

Conjugation

electrophoresis

transformation
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 22nd February 2016, 02:17 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Question Papers of BARC OCES Bioscience

please provide me syllabus of bioscience
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 25th February 2016, 12:28 AM
umask88
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Question Papers of BARC OCES Bioscience

Quote:
Originally Posted by Unregistered View Post
I am looking for previous years question papers of BARC OCES Bioscience for preparation so please provide me the same?
and provide the bioscience syllabus
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 27th March 2017, 10:42 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Question Papers of BARC OCES Bioscience

Quote:
Originally Posted by umask88 View Post
and provide the bioscience syllabus
proteins, enzymes, genetics, bacteria and viruses
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 10th March 2018, 11:29 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Question Papers of BARC OCES Bioscience

I am not able to find link for downloading my admit card. Please help me out.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 24th March 2018, 01:06 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Question Papers of BARC OCES Bioscience

M looking for BARC biosciences syllabus ! Could you please help me out .
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Thread Tools Search this Thread



All times are GMT +5.5. The time now is 10:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3