2021 2022 Student Forum > Management Forum > Main Forum

 
  #2  
14th November 2014, 10:21 AM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Re: Previous year LDC question papers?

As you want to get the previous year LDC question papers so, here for you I am providing you the same.

Here is an attachment you van download that and some of the questions are given below.

151. Cost of production of the producer is given
by:
(a) sum of wages paid to labourers.
(b) sum of wages and interest paid on
capital.
(c) sum of wages, interest, rent and
supernormal profit.
(d) sum of wages, interest, rent and normal
profit.
152. ‘Kesari’, the Newspaper was started by
(a) G.K. Gokhale (b) B. G. Tilak
(c) Sardar Patel
(d) Raja Ram Mohan Roy
153. When was the Indian Constitution adopted?
(a) 15th August, 1947
(b) 26th November, 1949
(c) 26th January, 1950
(d) 2nd October, 1952
154. Which one of the following is the smallest
endocrine gland in human body ?
(a) Adrenal (b) Thyroid
(c) Pituitary (d) Pancreas
155. Double is a_______data type.
(a) primitive (b) user defined
(c) system defined (d) local
156. Yellow spots on citrus leaves is due to the
deficiency of:
(a) Zinc (b) Magnesium
(c) Boron (d) Iron
157. Rangaswami Cup is associated
with
(a) Wrestling
(b) Football
(c) Hockey (d) Golf
158. The working of a rockets based on the
principle of:
(a) Conservation of momentum
(b) Conservation of mass
(c) Conservation of energy
(d) Conservation of angular momentum
159. Which one of the following is a Wild Life
Sanctuary ?
(a) Jaldapara (b) Garumara
(c) Corbett (d) Chapramari
160. The river which is used for inland
waterways in India is .
(a) Ganga (b) Cauveri
(c) Mahi (d) Luni
161. The atmospheric layer closest to the earth
is:
(a) Mesosphere (b) Hydrosphere
(c) Troposphere (d) Ionosphere
162. ‘Yellow Revolution’ is associated with the
production of
(a) Poultry (b) Gold
(c) Sunflower (d) Oil seeds
163. Under the “Indira Gandhi National Old Age
Pension Scheme”, the amount of pension for
those above 80 years has been increased per
month from ` 200 to
(a) ` 300 (b) ` 400
(c) ` 500 (d) `1000
164. The state which has recently overtaken
Karnataka for the top rank in the production
of bio-fertilisers is
(a) Tamil Nadu (b) Gujarat
(c) Maharashtra (d) Punjab
165. The upper house of the State Legislature in
India is called
(a) Legislative Council
(b) Legislative Assembly
(c) Executive Council
(d) Governor - in - Council
166. Maximum number of sugar factories are
located in
(a) Uttar Pradesh (b) Tamil Nadu
(c) Bihar (d) Assam
167. The All Women Expedition Team of the
Indian Air Force which scaled the Mount
Everest some time back was headed by
(a) Sqn. Ldr. D. Panda
(b) Sqn. Ldr. Nirupama Pandey
(c) Flt. Lt. Nivedita Choudhary
(d) Flt. Lt. Rajika Sharma
168. While computing national income estimates,
which of the following is required to be
observed?
(a) The value of exports to be added and the
value of imports to be subtracted
(b) The value of exports to be subtracted and
the value of imports to be added
(c) The value of both exports and imports
to be added
(d) The value of both exports and imports
to be subtracted
169. If the Prime Minister of India submits his
resignation to the President, it will mean the
resignation of the
(a) Prime Minister only
(b) Prime Minister and the Cabinet
Ministers
(c) Entire Council of Ministers
(d) Prime Minister, Cabinet Ministers and
the Speaker
170. A fuse wire is made of:
(a) an alloy of tin and copper
(b) an alloy of tin and lead
(c) an alloy of tin and aluminium
(d) an alloy of nickel and chromium
171. Iltutmish established a centre of learning at
(a) Multan (b) Kolkata
(c) Alwar (d) Patna
172. The energy that can harness heat stored
below the earth’s surface is known as ;
(a) thermal energy
(b) nuclear energy
(c) tidal energy
(d) geothermal energy
173. The temperature of boiling water in a steam
engine may be high because
(a) there are dissolved substances in water
(b) there is low pressure inside the boiler
(c) there is high pressure inside the boiler
(d) the fire is at very high temperature
174. Konark which has famous ‘Sun God
Temple’ with wonderful specimens of
Hindu architecture lies in the state of:
(a) Orissa (b) Gujarat
(c) Karnataka (d) Madhya Pradesh
175. AGMARK is a guarantee of standard
(a) quality (b) quantity
(c) weight (d) size
176. Vector of Kala-azar is
(a) Anopheles mosquito
(b) Culex mosquito
(c) Tse-Tsefly (d) Sand fly
177. The World Day to Combat Desertification is
observed every, year on:
(a) 4th May (b) 17th June
(c) 14th August (d) 3rd October
178. In case no party enjoys absolute majority in
the Legislative Assembly of a state, the
Governor will go by
(a) the advice of former Chief Minister
(b) the advice of the Prime Minister
(c) the advice of the President of India
(d) his own discretion
179. The planet that takes 88 days to make one
revolution of the sun is
(a) Mercury (b) Saturn
(c) Jupiter (d) Mars
180. The chief raw material used for
manufacturing Rayon is
(a) Nylon (b) Cellulose
(c) Silicon (d) Radium and
Argon
181. ‘Giddha’ is a form of dance associated with
the state of
(a) Punjab
(b) Himachal Pradesh
(c) Haryana
(d) Rajasthan
182. The gas used to dilute oxygen for breathing
by deep sea divers is
(a) Neon (b) Argon
(c) Nitrogen (d) Helium
183. An instrument used to measure humidity
is:
(a) Anemometer (b) Hygrometer
(c) Thermometer (d) Pyrheliometer
184. Fat can be separated from milk in a cream
separator because of:
(a) Cohesive force
(b) Gravitational force
(c) Centripetal force (d) Centrifugal force
185. The market price is related to
(a) very short period (b) short period
(c) long period (d) very long period
186. The airways company acquired by South
India’s ‘Sun Group’ is
(a) Go Air (b) IndiGo
(c) Spice Jet (d) Jet Airways
187. India is a secular state because in our
country:
(a) state has no religion
(b) religion has been abolished
(c) state patronises a particular religion
(d) None of these
188. Who was the mother of Mahavira ?
(a) Yashoda (b) Trishala
(c) Jameli (d) Mahamaya
189. Equilibrium price is the price when
(a) supply is greater than demand
(b) supply is less than demand
(c) demand is very high
(d) supply is equal to demand
190. The Third battle of Panipat was fought in
the year
(a) 1526 A. D. (b) 1556 A. D.
(c) 1761 A.D. (d) 1776 A.D.
191. Which of the following years has been
ranked as one of the three warmest years ?
(a) 2006 (b) 2008
(c) 2009 (d) 2010
192. Cadmium pollution is associated with
(a) Minamata disease
(b) Black foot disease
(c) Dyslexia (d) Itaiitai
193. The Great Bath of Indus Valley Civilization
is found at;
(a) Harappa (b) Mohenjodaro
(c) Ropar (d) Kalibangan
194. Who invented ‘Helicopter’?
(a) Cockrell (b) Brequet
(c) Otis (d) Frank Whittle
195. Most of the computers available today are
(a) 3rd generation computers
(b) 4th generation computers
(c) 5th generation computers
(d) 6th generation computers
196. Bleaching powder is prepared by passing
(a) Chlorine over slaked lime
(b) Oxygen over slaked lime
(c) Carbon dioxide over slaked lime
(d) Chlorine over quick lime
197. Gas released during Bhopal tragedy was
(a) Sodium isothiocyanate
(b) Potassium isothiocyanate
(c) Ethyl isothiocyanate
(d) Methyl isothiocyanate
198. ‘National Botanical Garden’ is located at
(a) Shimla (b) Kolkata
(c) Lucknow (d) Bengaluru
199. October and November months give more
rainfall to
(a) Malwa Plateau
(b) Chota Nagpur Plateau
(c) Eastern Hills
(d) Coromandal Coast
200. Which one of the following is considered as
nature’s radar ?
(a) Hippopotamus (b) Pigeon
(c) Vulture (d) Owl
ANSWERS
151. (d) 152. (b) 153. (b) 154. (c) 155. (a) 156. (b) 157. (c) 158. (a) 159. (c) 160. (a)161. (c) 162. (d) 163. (c) 164. (a) 165. (a) 166. (a) 167. (b) 168. (a) 169. (c) 170. (b)171. (d) 172. (d) 173. (c) 174. (a) 175.(a) 176. (d) 177. (b) 178. (d) 179. (a) 180. (b)181. (a) 182. (d) 183. (b) 184. (d) 185. (a) 186. (c) 187. (a) 188. (b) 189. (d) 190. (c)191. (d) 192. (d) 193. (b) 194. (b) 195. (b) 196. (a) 197. (d) 198. (b) 199. (d) 200. (b)


I think that this wills helpful to you…….


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Thread Tools Search this Thread



All times are GMT +5. The time now is 01:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3