2021 2022 Student Forum > Management Forum > Main Forum

 
  #1  
12th November 2014, 09:52 AM
Unregistered
Guest
 
Junior Engineer in Railway Bilaspur post exam model papers

I am searching for the Junior Engineer in Railway Bilaspur post exam model papers? Can you please tell me form where I can download the Junior Engineer in Railway Bilaspur post exam model papers?
Similar Threads
Thread
RRB Railway Bilaspur group "D" model question papers
SSC Model Question Papers for Junior Engineer Civil
RRB Bilaspur Junior Engineer Result
Model Question Papers For RRB Junior Engineer Signal
RRB Bilaspur Junior Engineer Admit Card
SSC Model Question Papers For Junior Engineer Mechanical
RRB Junior Engineer Exam Model Question Paper
Section Engineer post previous year question papers of Railway Recruitment Board
Railway Recruitment board exam section engineer post dates
Railway Recruitment Board Junior Engineer Electronics last year question papers
Railway Recruitment Board Junior Engineer Electrical last year question papers
Railway Recruitment Board Junior Engineer Exam syllabus of Electrical & Civil
Railway Recruitment Board Junior Engineer (Electrical) post exam syllabus
Railway Recruitment Board Junior Engineer Exam Syllabus
Rubber Board, India model question papers of Junior Assistant post
Railway Recruitment Board Junior Engineer Mechanical previous year question papers
Last year question papers of Railway Recruitment Board of Junior Signal Engineer
Railway Recruitment Board Junior Engineer model question papers
Railway Recruitment Board Junior Engineer previous year question papers
Railway Recruitment Board Junior Engineer Civil Engineering exam syllabus
  #2  
12th November 2014, 11:03 AM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Re: Junior Engineer in Railway Bilaspur post exam model papers

You are asking for the Junior Engineer in Railway Bilaspur post exam model papers. The Junior Engineer in Railway Bilaspur post exam contains the following subjects:

General Awareness
Arithmetic
General Intelligence
Reasoning
General Science
Technical Ability

Directions – (Q.1‐25) what will come in place of the question mark (?) in the following questions?
1. 215.5 x 21? = 2112
(a) 2.18
(b) ‐17.5
(c) 6.5
(d) 5.5
2. 182x26÷91=?
(a) 52
(b) 25
(c) 65
(d) 39
3. 7100‐? +41x25= 7225
(a) 7226
(b) 5000
(c) 7000
(d) 1000
4.
(a) 4

(b) 1
(c) 2
(d) 3
(e) None of these
5. 10.0001+9.9999‐8.9995 =?
(a) 10.9995
(b) 9.0005
(c) 11.0001
(d) 11.0001
(e) None of these
6.
of
of 256 = ?
(a) 16
(b) 32
(c) 64
(d) 48
(e) None of these
7. 1470÷21÷14=?
(a) 7
(b) 15
(c) 10

(d) 14
(e) None of these
8. 152
(a) 19
(b) 7
(c) 18
(d) 8
(e) None of these
9. 64
(a) 81
(b) 49
(c) 64
(d) 16
(e) None of these
10. 801.75‐93.25
(a) 5668
(b) 56.75
(c) 566.8
(d) 55.25

(e) None of these
11. 350% of ? = 700
(a) 2
(b) 100
(c) 350
(d) 200
(e) None of these
12.
(a) 240.5124
(b) 243.5025
(c) 243.5125
(d) 240.5025
(e) None of these
13.
(a) 13
(b) 13
(c) 12
(d) 13

(e) None of these
14. 83293‐7946‐150 = ?
(a) 3683
(b) 73847
(c) 75197
(d) 75097
(e) None of these
15. 10% of 25% of 800 = ?
(a) 20
(b) 2
(c) 40
(d) 4
(e) None of these
16.
(a)
(b)
(c)

(d) 1
(e) None of these
17. 57.75 ÷7 = ?% of 20
(a) 35.25
(b) 40.25
(c) 42.25
(d) 41.25
(e) None of these
18.
(a) 568
(b) 676
(c) 576
(d) 560
(e) None of these
19. 19.30 x 1.7 +13.46 = ?
(a) 46.72
(b) 46.27
(c) 292.588
(d) 46.77
(e) None of these

20. 5625 ÷ 75 +
= ?
(a) 441
(b) 400
(c) 361
(d) 484
(e) None of these
21. 25% of 980 + ?% of 355 = 529
(a) 80
(b) 65
(c) 70
(d) 75
(e) None of these
22.
(a) 81
(b) 54
(c) 108
(d) 162
(e) None of these
23.

(a) 2
(b) 1
(c) 2
(d) 1
(e) None of these
24. 33
% of 1260 + 80% of 755 = ?
(a) 976
(b) 1024
(c) 1048
(d) 952
(e) None of these
25.
(0.25)2 + (0.15)2 = ?
(a) 0.0085
(b) 0.8
(c) 0.085
(d) 0.625
(e) None of these

26. The amount of simple interest accrued on a principal amount of Rs. 25,000 in 7 years is Rs. 21,000.
What is the rate of interest p.c.p.a.?
(a) 15
(b) 10
(c) 18
(d) 20
(e) None of these
27. Inlet ‘1’ and ‘2’ together can fill a tank in 18 hours. Inlet ‘2’ can fill the tank on its own in 24 hours. In
how many hours can inlet ‘1’ alone fill the tank?
(a) 48 hrs.
(b) 72 hrs.
(c) 60 hrs.
(d) 84 hrs.
(e) None of these
28. What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
1
, 3, 4
,?, 8
(a) 6
(b) 7
(c) 6

(d) 5
(e) None of these
29. If the length of a rectangular field is 48 meters more than its breadth and the perimeter of the field
is 800 meters, what is the area of the field in square meters?
(a) 39424
(b) 40000
(c) 31376
(d) Cannot be determined
(e) None of these
30. If the numerator and denominator of a fraction are increased by 33
% and 66
% respectively, the fraction becomes
, what was the original fraction?
(a)
(b)
(c)
(d)
(e) None of these

31. In a class of 72 children, children are seated in rows and columns in such a way that the number of
children in each row is 12.5% more than the number of children in each column. How many children are
these in each row?
(a) 8
(b) 9
(c) 12
(d) 18
(e) None of these
32. In the following number series, only one number is wrong. Find out that wrong number.
1, 2, 2, 4, 8, 64, 256
(a) 4
(b) 8
(c) 64
(d) 256
(e) None of these
33. The perimeter of a square and a rectangle is the same. If the rectangle is 12 cms. by 10 cms., then by
what percentage is the area of square more than that of the rectangle?
(a) 1
(b) 1
(c) 1
(d)

(e) None of these
34. What will be the compound interest earned on an amount of Rs. 8,000 @20% p.a. in two years?
(a) Rs. 10,520
(b) Rs. 11,240
(c) Rs. 10,360
(d) Rs. 11,080
(e) None of these
35. Mr. Ahuja gave 30% of his money to his wife, half of the remaining to his daughter and the rest was
to distributed among his five sons equally. If each son received Rs.14,000, what was the total amount he
had?
(a) Rs. 2, 00,000
(b) Rs. 10,000
(c) Rs. 1,75,000
(d) Cannot be determined
(e) None of these
36. If the following fractions are arranged in the ascending order of their values, which one will be the
fourth from the top?
(a)
(b)
(c)

(d)
(e)
37. How much time will a 270 meter long train running at a speed of 360 meters per second take to
cross a platform of equal length?
(a) 1.5 seconds
(b) 1.2 seconds
(c) 1.8 seconds
(d) 2.1 seconds
(e) None of these
38. First class train fare from Banglore to Hyderabad is Rs. 7,415 and Second class train fare for the same
is Rs. 5,932. What is the ratio of Second class to First class fare?
(a) 5 : 16
(b) 4 : 33
(c) 4 : 5
(d) 5 : 41
(e) None of these
39. What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
16, 24, 12, ?, 9, 13.5
(a) 15
(b) 16
(c) 21

(d) 18
(e) None of these
40. If the remainder obtained by subtracting a number from its own square is 4 times the number, what
is the number?
(a) 4
(b) 3
(c) 6
(d) 7
(e) None of these
41. The sum of ages of members (children and their parents) of a family is 360 years. If the sum of the
ages of the children in the family is 240 years, what is the ratio of the ages of the husband to the wife?
(a) 3 : 2
(b) 2 : 3
(c) 1 : 2
(d) Cannot be determined
(e) None of these
42. When a person distributed sweets among a gathering of people, each person got 7 sweets and 14
sweets remained undistributed. If two more people had joined the gathering, no sweet would have
remained undistributed. How many people had gathered?
(a) 70
(b) 56
(c) 63
(d) Cannot be determined
(e) None of these

43. If 4x + 6y = 32 and 4x – 2y = 4, then what is the value of 8y?
(a) 36
(b) 30
(c) 24
(d) 42
(e) None of these
44. What approximate value will come in place of the question mark (?) in the following equation?
239.99 ÷ 8.0001 x 9.99 = ?
(a) 240
(b) 300
(c) 360
(d) 480
(e) 420
45. In the following number series only one number is wrong. Find out that wrong number.
8, 13, 21, 32, 47, 63, 83
(a) 21
(b) 63
(c) 32
(d) 83
(e) 47
46. What is the circumference in centimeters of a circle whose are is 49
square centimeters?

(a) 28
(b) 14
(c) 7
(d) 21
(e) None of these
47. The average of eight numbers taken together is 12. Two of these numbers are 0 and the remaining
numbers are equal. What is the value of the non‐zero number?
(a) 16
(b) 12
(c) 6
(d) 18
(e) None of these
48. A Compact Disc Player when sold for Rs. 13,600, incurred a loss of 15%. At what price should it have
been be sold to make a profit of 35% on the cost?
(a) Rs. 5,600
(b) Rs. 21,600
(c) Rs. 20,400
(d) Rs. 4,800
(e) None of these

49. What will be the cost of tiling the floor @ Rs. 38 per square meter, if the hall is of a square shape and
has a perimeter of 400 meters?
(a) 19,000
(b) 57,000
(c) 38,000
(d) 9,500
(e) None of these
50. London time is five and a half hours behind Delhi time. What time is it in London if it is 02:35 in
Delhi?
(a) 21:05
(b) 08:05
(c) 21:35
(d) 07:05
(e) None of these
Answers
1. (c), 2. (a), 3. (b), 4. (e), 5. (c), 6. (d), 7. (b), 8. (d), 9. (a), 10. (e)11. (d), 12. (c) , 13. (b), 14. (c), 15. (a), 16. (e), 17. (d), 18. (d), 19. (b), 20. (a)21. (a), 22. (c), 23. (d), 24. (b), 25. (c), 26. (e), 27. (b), 28. (c), 29. (a), 30. (e)31. (b), 32. (c), 33. (e), 34. (e), 35. (a), 36. (c), 37. (a), 38. (c), 39. (d), 40. (e)41. (d), 42. (d), 43. (e), 44. (b), 45. (e), 46. (b), 47. (a), 48. (b), 49. (e), 50. (b)




Q.20. 42 + 73 + 137 = ?
(1) 352 (2) 252 (3) 242 (4) 142 (5) None of these
Q.21. 20 × 1 2 = ?
(1) 4 (2) 5 (3) 12 (4) 20 (5) None of these
The correct answer for Q. 21 is 10. But none of the 1, 2, 3, or 4 shows this answer. Therefore your
answer is 5. Some of the questions may require arithmetical reasoning. For example :
Q.22. At 10 rupee each, how many rupee will 6 apples cost ?
(1) 6 (2) 10 (3) 60 (4) 61 (5) 610
Q.23. Which of the following can be exact multiple of 4 ?
(1) 27114 (2) 58204 (3) 48402 (4) 32286 (5) None of these
Q.24. If the profit made by selling a pen for Rs.10 is as much as its cost, what is the cost price of the pen
?
(1) Rs.3/‐ (2) Rs.5/‐ (3) Rs.10/‐ (4) Rs.20/‐ (5) None of these
TEST III : CLERICAL APTITUDE ‐ There will be different types of items in this test. In the first type, in each
question a combination of name and address is given in the first column at the left followed by four such
combinations one each under the columns 1, 2, 3 and 4. You have to find out the combination which is

exactly the same as the combination in the first column. The number of the column which contains that
combination is the answer. If all the combinations are different, the answer is “5”. English Version 1 2 3
4 5
Q.25. S. R. BHAT S. R. BHAT S. R. BHATT S. R. BHAT S. R. BHAT None
36, Bora Street 63, Bora Street 36, Bora Street 36, Bora Street 36, Bora Street
Bombay–400096 Bombay–400096 Bombay–400096 Bombay–400069 Bombay–400096
Q.26. S. Narayanan S. Narayan S. Narayanan S. Narayanan S. Naraianan None
Amar Apt. 62 Amar Apt. 62 Amar Apt. 62 Amar Apt. 66 Amar Apt. 62
Bombay–400011 Bombay–400011 Bombay–400011 Bombay–400011 Bombay–400011
Q.27. Tewarson S. O. Tewarsons S. O. Tewarson S. O. Tewarson S. O. Tewarson S. O. None
B‐314 Mahanga B‐314 Mahanga B‐413 Mahanga B‐314 Mahanga B‐314 Mahanga
Tel. No. 843759 Tel. No. 843759 Tel. No. 843759 Tel. No. 843759 Tel. No. 834759
In the second type of questions, some items of family expenditure are given. The item in each questions
is to be classified into one of the following five. Heads of expenditure : (1) Education (2) Food (3) Health
(4) Travel (5) Miscellaneous. The number preceding the Head of expenditure 1 or 2 or 3 or 4 or 5, as the
case may be, is the answer.
Sample Question :
Q.28. Purchase of Rice Since this item falls under the Head of expenditure “Food” the answer is “2”. In
the third type of questions, five words or names are given. You have to find out which word or name will
be in the middle after the words or names are rearranged in alphabetical order.
TEST IV : ENGLISH LANGUAGE ‐ This is a test to see how well you ‘know’ English. Your English language
ability would be tested through questions on grammar, vocabulary, sentence completion, synonyms,
antonyms, comprehension of a passage, etc. Study and answer the sample questions given below.
Please remember, in the test there may be questions of several other types also.
Direction : Pick out the most appropriate word from amongst the words given below each sentence to
complete it meaningfully.

Q.30. He quickly glanced ………………………… the book to find what it said about the Indian economy.
(1) at (2) through (3) in (4) to (5) over
The correct answer is “through” which is answer No. 2.
Q.31. The counsel urged the court to ……………………… down the obnoxious law.
(1) enact (2) enforce (3) cancel (4) strike (5) declare
Q.32. The local official ……………………… the Minister of the situation.
(1) explained (2) warned (3) apprised (4) told (5) intimated
Directions : Read each sentence given below to find out whether there is any grammatical error in it.
The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part of the sentence is your
answer. If there is no error, the answer is ‘5’. (Ignore errors of punctuations, if any)
Q.33. I am twenty / two years old / when I first / joined the bank. No error
(1) (2) (3) (4) (5)
The error is in (1). Therefore the answer is ‘1’.
Q.34. To the Hindus / the Ganga is / holier than / any other river. No error
(1) (2) (3) (4) (5)
In this question, there is no error; Hence the right answer to this question is ‘5’. Now attempt the
following question.
Q.35. Of all the teachers / in our school / our class teacher / were very strict. No error
(1) (2) (3) (4) (5)
Directions : In each of the following questions select from amongst the five alternatives, the word
nearest in meaning to the word given in capitals.

Q.36. CENTENARY
(1) a guard (2) a hundred years (3) a very old man (4) hundred runs (5) hundredth anniversary
Q.37. TRIUMPH
(1) conquer (2) smash (3) earn (4) brave (5) capture
Directions : In each of the following questions, select from amongst the five alternatives, the word most
opposite in meaning of the word given in capitals.
Q.38. LIVELY (1) simple (2) weak (3) dull (4) angry (5) moron
Q.39. INADVERTENT (1) adequate (2) available (3) sluggish (4) negligent (5) intentionalIn addition to the
above questions, there will be a passage in English for comprehension. You will be asked questions
based on the passage. There may be some other types of questions also. There will be a single
answersheet for all the objective tests.

1. In a division sum, the divisor is 10 times the quotient and 5 times the remainder. If the remainder is
46, the dividend is:
(1) 4236 (2) 4306
(3) 4336 (4) 5336
2. If 1.5 x= 0.04 y, then the value of (y‐x) (y+x) is:
(1) 730/77 (2) 73/77
(3) 7.3/77 (4) 703/77
3. An employee may claim Rs. 7.00 for each km when he travels by taxi and Rs. 6.00 for each km if he
drives his own car. If in one week he claimed Rs. 595 for traveling km. How many kms did he travel by
taxi?
(1) 55 (2) 65
(3) 62 (4) 70
4. The square root of 3 + “5 is :
(1) “3 /2 + 1/”2 (2) “3 /2 ‐ 1/”2

(3) “5 /2 ‐ 1/”2 (4) “(5/2) + “(1/2)
5. The mean temperature of Monday to Wednesday was 370C and of Tuesday to Thursday was 340C, if
the temperature on Thursday was 4/5th that of Monday, then what was the temperature on Thursday?
(1) 36.50C (2) 360C
(3) 35.50C (4) 340C
6. A certain number of two digits is three times the sum of its digits. If 45 be added to it, the digits are
reversed. The number is:
(1) 72 (2) 32
(3) 27 (4) 23
7. Three years ago the average age of A and B was 18 years. While C joining them now, the average
becomes 22 years. How old (in years) is C now?
(1) 24 (2) 27
(3) 28 (4) 30
8. If 2^(2x‐1) = 8^(3‐x), then the value of x is:
(1) ‐1 (2) ‐2
(3) 2 (4) 3

9. A man’s basic pay for a 40 hours’ week is Rs. 200. Overtimes is paid at 25% above the basic rate. In a
certain week, he worked overtime and his total was Rs. 300. He therefore, worked for a total of (in
hours):
(1) 52 (2) 56
(3) 58 (4) 62
10. On a Rs. 10, 000 payment order, a person has choice between 3 successive discounts of 10%, 10%
and 30% and 3 successive discounts of 40%, 5% and 5%. By choosing the better one he can save (in
Rupees):
(1) 200 (2) 255
(3) 400 (4) 433
11. Rs. 600 are divided among A, B, C so that Rs. 40 more than 2/5 th of A’s share, Rs. 20 more that 2/7
th of B’s share and Rs. 10 more than 9/17 th of C’s may all be equal. What is A’s share (in Rupees)?
(1) 150 (2) 170
(3) 200 (4) 280
12. A, B, C started a business with their investment in the ratio 1 : 3 : 5. After 4 months, A invested the
same amount as before and B as well as C withdrew half of their investments. The ratio of their profits
at the end of the year was:
(1) 5 : 6 : 10 (2) 6 : 5 :10

(3) 10 : 5 : 6 (4) 4 : 3 : 5
13. If 9 men working 71/2 hours a day can finish a piece of work in 20 days, then how many days will be
taken by 12 men, working 6 hours a day to finish the work? It is being given that 2 men of latter type
work as much as 3 men of the former type?
(1) 91/2 (2) 11
(3) 121/2 (4) 13
14. Three pipes A, B and C can fill a cistern in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed
and A and B can fill the remaining part in 7 hours. The number of hours taken by C alone to fill the
cistern is:
(1) 12 (2) 14
(3) 16 (4) 18
15. A train B speeding with 120 kmph crosses another train C running in the same direction, in 2
minutes. If the lengths of the trains B and C be 100 m and 200 m respectively, what is the speed (in
kmph) of the train C?
(1) 111 (2) 123
(3) 127 (4) 129

16. River is running at 2 kmph. It took a man twice as long to row up as to row down the river. The rate
(in km/hr) of the man in still water is:
(1) 8 (2) 10
(3) 4 (4) 6
17. A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He
gains 14% on the whole. The quantity (in kg.) sold at 18% profit is:
(1) 560 (2) 600
(3) 400 (4) 640
18. A sum of money becomes Rs. 13, 380 after 3 years and Rs. 20, 070 after 6 years on compound
interest. The sum (in Rupees) is:
(1) 8800 (2) 8890
(3) 8920 (4) 9040
19. A well with 14 m inside diameter is dug 10 m deep. Earth taken out of it, has been evenly spread all
around it to a width of 21m to form an embankment. The height (in metres) of the embankment is:
(1) 1/2 (2) 2/3
(3) 3/4 (4) 3/5
20. A rectangular carpet has an area of 120 sq metres and a perimeter of 46 metres. The length of its
diagonal (in metres) is:

(1) 11 (2) 13
(3) 15 (4) 17
ANSWERS
1. (4), 2. (2), 3. (1), 4. (4), 5. (2) 6. (3), 7. (1), 8. (3), 9. (2), 10. (2) 11. (1), 12. (1), 13. (3), 14. (2), 15. (1) 16.
(4), 17. (2), 18. (3), 19. (2), 20. (4)



1 (95.6x 910.3) ÷ 92.56256 = 9?
(A) 13.14
(B) 12.96
(C) 12.43
(D) 13.34
(E) None of these
2. (4 86%of 6500) ÷ 36 =?
(A) 867.8
(B) 792.31
(C) 877.5
(D) 799.83
(E) None of these
3. (12.11)2 + (?)2 = 732.2921
(A)20.2
(B) 24.2
(C)23.1
(D) 19.2
(E) None of these
4.576÷ ? x114=8208

(A)8
(B)7
(C)6
(D)9
(E) None of these
5. (1024—263—233)÷(986—764— 156) =?
(A)9
(B)6
(C)7
(D)8
(E) None of these
6. ?125÷5x ?=6265
(A)1253
(B) 1250
(C)1245
(D) 1550
(E) None of these
7.(42)2÷6.3 x 26 =?
(A)7182
(B) 7269
(C)7260
(D) 7240

(E) None of these
8.384×12×2=?
(A)9024
(B) 9216
(C)6676
(D) 6814
(E) None of these
9.6534÷40÷33=?
(A)3.06
(B) 5.25
(C)4.82
(D) 6.12
(E) None of these
10. ?2704 x ?2209=?
(A)1996
(B)2444
(C)2452
(D)1983
(E)None of these
11.2536+4851—?=3450+313
(A)3961

(B)4532
(C)3624
(D)4058
(E) None of these
12. (2560 x 1.4) +(7400 x 0.6) =?
(A)7512
(B) 9746
(C)6523
(D) 8024
(E) None of these
13. 36%of 850+? %of 592 = 750
(A)73
(B)89
(C)82
(D)75
(E) None of these
14.64%of 2650+40% 0f 320=?
(A)1824
(B) 1902
(C)1829
(D) 1964
(E) None of these

15. 486+32×25—59=?
(A) 514
(B) 528
(C) 599
(D) 507
(E) None of these
16. 1827÷ 36 x ?=162.4
(A)4.4
(B)3.2
(C)2.1
(D) 3.7
(E) None of these
17. 1008÷36=?
(A)28
(B) 32.5
(C)36
(D) 22.2
(E) None of these
18. 56.21 +2.36+5.41 —21.4+1.5=?
(A)40.04
(B) 46.18

(C)44.08
(D) 43.12
(E) None of these
19. 65%of 320+?=686
(A) 480
(B) 452
(C)461
(D) 475
(E) None of these
20. 83250÷?=74×25
(A)50
(B) 45
(C)40
(D) 55
(E) None of these
21. ?7744=?
(A)88
(B)62
(C)58
(D)78
(E)None of these

22.35%of ?=242
(A)729
(B)652
(C)693
(D)759
(E) None of these
23. 1256+4813+765=?
(A)5642
(B) 5876
(C)6788
(D) 6878
(E) None of these
24. 22 x4+(?)2=(13)2
(A) 81
(C) 27
(B) 9
(D) 64
(E) None of these
25. 432+2170+35=?
(A)494
(B) 475

(C)481
(D) 469
(E) None of these
26. Three numbers are in the ratio of 3: 4 :5 respectively. If the sum of the first and third numbers is
more than the second number by 52, then which will be the largest number?
(A) 65
(B) 52
(C) 79
(D) 63
(E) None of these
27. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of 8 p.c.p.a. is Rs.312. What will
be the simple interest on the same amount and at the same rate and same time?
(A)Rs. 349.92
(B) Rs. 300
(C)Rs. 358.92
(D) Rs. 400
(E) None of these
28. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7 ems. If the length is decreased by 4 cm. and the
breadth is increased by 3 cms., then the area of the new rectangle will be the same as the area of the
original rectangle. What will be the perimeter of the original rectangle?
(A)45 cms.
(B)40 cems.
(C)50 cms.
(D)55 cms.

(E)None of these
29. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number formed by reversing the digits is
greater than the original number by 54, then what will be the original number?
(A)28
(B) 48
(C)39
(D) 93
(E) None of these
30. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator. If 3 is added to the numerator
and the denominator each, then the resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?
(A)5/18
(B)6/13
(C)13/6
(D)7/12
(E) None of these
31. Four‐fifth of a number is 10 more than two‐third of the same number. What is the number?
(A) 70
(B) 75
(C) 69
(D) 85
(E) None of these
32. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs were fused and had to be
thrown away. The remaining were sold at Rs. 12 each. What will be the percentage

profit?
(A) 25
(B) 15
(C) 13
(D) 17
(E) None of these
33. What should come in the place of question mark (?) in the number series given below?
25, 34, 52,79, 115,?
(A)160
(B) 140
(C)153
(D) 190
(E)None of these
34. What number should replace both the question marks (?) in the following question ?
?/144= 49 /?
(A)95
(B) 76
(C)82
(D) 84
(E)None of these
35. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of the smallest and the largest
numbers?

(A)158
(B) 148
(C)168
(D) 198
(E) None of these
36. Ajay spends 25% of his salary on house rent, 5% on food, 15% on travel, 10% on clothes and the
remaining amount of Rs. 27,000 is saved. What is Ajay’s income?
(A) Rs. 60,000
(B) Rs. 80,500
(C) Rs. 60,700
(D) Rs. 70,500
(E) None of these
37. In how many different ways, can the letters of the word ‘CRISIS’ be arranged ?
(A) 150
(B) 240
(C) 120
(D) 200
(E) None of these
38. At each corner of a square park with side equal to 40 m, there is a flower bed in the form of a sector
of radius 14 m. What is the area of the remaining part of the park?
(A)984 Square m
(B) 789 Square m
(C) 1014 Square m

(D) 1024 Square m
(E) None of these
39. The length of a rectangular field is thrice its breadth. If the cost of cultivating the field at Rs. 367.20
per square meter is Rs. 27,540, then what is the perimeter of the rectangle?
(A)47m
(B) 39m
(C)52m
(D)40m
(E) None of these
40. If the fractions8/5,7/2,9/5,5/4,4/5 are arranged in descending order of their values, which one will
be fourth?
(A)4/5
(B)5/4
(C)9/5
(D)8/5
(E) 7/2
41. The present ages of Chetna and Shikha are in the ratio of 5 :7 respectively. After 7 years, their ages
will be in the ratio of 11:14 respectively. What is the difference between their ages?
(A)9 years
(B) 4 years
(C)5 years
(D) 7 years
(E) None of these

42. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many days will 18 men complete the
same work?
(A)16 days
(B) 20 days
(C)26 days
(D) 30 days
(E) None of these
43. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the circumference of the circle?
(A)29.2 cm
(B) 28.9 cm
(C)30.8 cm
(D) 40.2 cm
(E) None of these
44. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay joined him with a capital of Rs.
60,000. After another 6 months, Ankush joined them with a capital of Rs. 90,000. At the end of the year,
they made a profit of Rs. 16,500. What is Girish’s share of profit ?
(A) Rs. 5,500
(B) Rs. 6,000
(C) Rs. 6,600
(D) As. 5,900
(E) None of these
45. What is the average age of a family of five members, whose ages are 42, 49, 56, 63 and 35 years
respectively?
(A)60 years

(B) 49 years
(C)45 years
(D) 58 years
(E) None of these
46. A and B are two taps which can fill a tank individually in 10 minutes and 20 minutes respectively.
However, there is a leakage at the bottom which can empty a filled tank in 40 minutes. If the tank is
empty initially, how much time will both the taps take to fill the tank (leakage is still there) ?
(A) 8 minutes
(B) 7 minutes
(C) 10 minutes
(D)15 minutes
(E) None of these
47. What is 50% of 40% of Rs. 3,450?
(A) Rs. 690
(B) As. 520
(C) Rs. 517.5
(D) Rs. 499.2
(E) None of these
48. If an amount of Rs. 5,86,700 is distributed equally amongst 25 persons, then how much would each
person get?
(A) Rs. 2,54,876
(B) Rs. 2,34,68
(C) Rs. 3,74,20
(D) Rs. 1,95,62

(E) None of these
49. An urn contains 9 blue, 7 white and 4 black balls. If 2 balls are drawn at random, then what is the
probability that only one ball is white?
(A) 71/190
(B) 121/190
(C) 91/190
(D) 93/190
(E) None of these
50. If the price of 5 transistors and 2 pen stands is Rs. 810, then what will be the price of 7 transistors
and 9 pen stands?
(A) Rs. 1,320
(B) Rs. 1,500
(C) Rs.1,150
(D) Cannot be determined
(E) None of these
ANSWERS:
1 ‐ D 2 ‐ C 3 ‐ B 4 ‐ A 5 ‐ D 6 ‐ A 7 ‐ E 8 ‐ B 9 ‐ E 10 ‐ B 11 ‐ C 12 ‐ D 13 ‐ D 14 ‐ A 15 ‐ B
16 ‐ B 17 ‐ A 18 ‐ C 19 ‐ E 20 ‐ B 21 ‐ A 22 ‐ C 23 ‐ E 24 ‐ B 25 ‐ A 26 ‐ A 27 ‐ B 28 ‐ C 29 ‐ C 30 ‐ D 31 ‐ B 32 ‐
D 33 ‐ A 34 ‐ D 35 ‐ C 36 ‐ A 37 ‐ E 38 ‐ A 39 ‐ D 40 ‐ B 41 ‐ E 42 ‐ C 43 ‐ C
44 ‐ A 45 ‐ B 46 ‐ A 47 ‐ A 48 ‐ B 49 ‐ E 50 ‐ D


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Thread Tools Search this Thread



All times are GMT +5. The time now is 06:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3