2023 2024 Student Forum > Management Forum > Main Forum

 
  #1  
24th July 2014, 09:21 AM
Unregistered
Guest
 
Steel Authority of India Ltd – SAIL Management Trainee Exam HR syllabus or exam patte

Will you please share with me the Steel Authority of India Ltd – SAIL Management Trainee Exam HR syllabus or exam pattern?
Similar Threads
Thread
Steel-Authority-Of-India-Limited-Management-Trainee-MT
SAIL Management Trainee Electrical Engineering Exam Syllabus
SAIL Management Trainee (MT) Exam Syllabus
Reference books for the exam of Management Trainee of Steel Authority of India Ltd
Reference books for the Steel Authority of India Ltd – SAIL Management Trainee exam
Sail management trainee job description sail management trainee exam syllabus
SAIL Management Trainee (Admin) Exam Syllabus
SAIL Management Trainee Exam Syllabus
Management Trainee reference books for the exam of Steel Authority of India Ltd – SAI
Steel Authority of India Ltd - SAIL Management Trainee Computer Science Engineering p
SAIL Management Trainee Technical Exam Syllabus
Steel Authority of India Limited Management Trainee Papers
SAIL Management Trainee Exam syllabus or exam pattern for Civil Engineering
Steel Authority of India Ltd – SAIL Management Trainee previous year question papers
Syllabus of Steel Authority of India Ltd Operation Cum Technician Trainee post exam
Steel Authority of India Ltd – SAIL Management Trainee Electrical previous year paper
Steel Authority of India Ltd – SAIL Management Trainee reference books
Steel Authority of India Ltd – SAIL Management Trainee last year question papers
Steel Authority of India Ltd – SAIL Operator cum Technician Trainee syllabus
Steel Authority of India Ltd – SAIL Management Trainee syllabus
  #2  
25th July 2014, 02:26 PM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Re: Steel Authority of India Ltd – SAIL Management Trainee Exam HR syllabus or exam p

As you want to get the Steel Authority of India Ltd – SAIL Management Trainee Exam HR syllabus or exam pattern so here it is for you:

Eligible candidates will be required to appear for a Written Examination. Candidates short listed on the basis of their performance in the Written Test will be intimated to appear for Group Discussion and Interview.

SAIL MT Written Exam Pattern :
Part Subject Max. Marks Time Alloted
01 Domain knowledge test 100 75 min.
02 Aptitude test
Part A- Quantitative Aptitude (25 marks)
Part B- Verbal ability (25 marks)
Part C- Reasoning (25 marks)
Part D- General awareness (25 marks) 100 75 min.

NOTE:
To be eligible for GD and Interview call, a candidate will have to qualify in each segment for the respective discipline by scoring minimum 50 percentile marks.

Some content of the file has been given here:

SAIL Management Trainee Exam modal papers

NUMERICAL APTITUDE QUESTIONS
1 (95.6x 910.3) ÷ 92.56256 = 9?
(A) 13.14
(B) 12.96
(C) 12.43
(D) 13.34
(E) None of these
2. (4 86%of 6500) ÷ 36 =?
(A) 867.8
(B) 792.31
(C) 877.5
(D) 799.83
(E) None of these
3. (12.11)2 + (?)2 = 732.2921
(A)20.2
(B) 24.2
(C)23.1
(D) 19.2
(E) None of these
4.576÷ ? x114=8208
(A)8
(B)7
(C)6
(D)9
(E) None of these
5. (1024—263—233)÷(986—764— 156) =?
(A)9
(B)6
(C)7
(D)8
(E) None of these
6. ?125÷5x ?=6265
(A)1253
(B) 1250
(C)1245
(D) 1550
(E) None of these
7.(42)2÷6.3 x 26 =?
(A)7182
(B) 7269
(C)7260
(D) 7240
(E) None of these
8.384×12×2=?
(A)9024
(B) 9216
(C)6676
(D) 6814
(E) None of these
9.6534÷40÷33=?
(A)3.06
(B) 5.25
(C)4.82
(D) 6.12
(E) None of these
10. ?2704 x ?2209=?
(A)1996
(B)2444
(C)2452
(D)1983
(E)None of these
11.2536+4851—?=3450+313
(A)3961
(B)4532
(C)3624
(D)4058
(E) None of these
12. (2560 x 1.4) +(7400 x 0.6) =?
(A)7512
(B) 9746
(C)6523
(D) 8024
(E) None of these
13. 36%of 850+? %of 592 = 750
(A)73
(B)89
(C)82
(D)75
(E) None of these
14.64%of 2650+40% 0f 320=?
(A)1824
(B) 1902
(C)1829
(D) 1964
(E) None of these
15. 486+32×25—59=?
(A) 514
(B) 528
(C) 599
(D) 507
(E) None of these

16. 1827÷ 36 x ?=162.4
(A)4.4
(B)3.2
(C)2.1
(D) 3.7
(E) None of these
17. 1008÷36=?
(A)28
(B) 32.5
(C)36
(D) 22.2
(E) None of these
18. 56.21 +2.36+5.41 —21.4+1.5=?
(A)40.04
(B) 46.18
(C)44.08
(D) 43.12
(E) None of these
19. 65%of 320+?=686
(A) 480
(B) 452
(C)461
(D) 475
(E) None of these
20. 83250÷?=74×25
(A)50
(B) 45
(C)40
(D) 55
(E) None of these
21. ?7744=?
(A)88
(B)62
(C)58
(D)78
(E)None of these
22.35%of ?=242
(A)729
(B)652
(C)693
(D)759
(E) None of these
23. 1256+4813+765=?
(A)5642
(B) 5876
(C)6788

(D) 6878
(E) None of these
24. 22 x4+(?)2=(13)2
(A) 81
(C) 27
(B) 9
(D) 64
(E) None of these
25. 432+2170+35=?
(A)494
(B) 475
(C)481
(D) 469
(E) None of these
26. Three numbers are in the ratio of 3: 4 :5 respectively. If the sum of
the first and third numbers is more than the second number by 52, then
which will be the largest number?
(A) 65
(B) 52
(C) 79
(D) 63
(E) None of these
27. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of
8 p.c.p.a. is Rs.312. What will be the simple interest on the same amount
and at the same rate and same time?
(A)Rs. 349.92
(B) Rs. 300
(C)Rs. 358.92
(D) Rs. 400
(E) None of these
28. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7 ems. If the length
is decreased by 4 cm. and the breadth is increased by 3 cms., then the
area of the new rectangle will be the same as the area of the original
rectangle. What will be the perimeter of the original rectangle?
(A)45 cms.
(B)40 cems.
(C)50 cms.
(D)55 cms.
(E)None of these
29. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number
formed by reversing the digits is greater than the original number by 54,
then what will be the original number?
(A)28
(B) 48
(C)39
(D) 93
(E) None of these

30. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator.
If 3 is added to the numerator and the denominator each, then the
resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?
(A)5/18
(B)6/13
(C)13/6
(D)7/12
(E) None of these
31. Four-fifth of a number is 10 more than two-third of the same number.
What is the number?
(A) 70
(B) 75
(C) 69
(D) 85
(E) None of these
32. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs
were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs. 12
each. What will be the percentage
profit?
(A) 25
(B) 15
(C) 13
(D) 17
(E) None of these
33. What should come in the place of question mark (?) in the number
series given below?
25, 34, 52,79, 115,?
(A)160
(B) 140
(C)153
(D) 190
(E)None of these
34. What number should replace both the question marks (?) in the
following question ?
?/144= 49 /?
(A)95
(B) 76
(C)82
(D) 84
(E)None of these
35. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of
the smallest and the largest numbers?
(A)158
(B) 148
(C)168
(D) 198
(E) None of these

36. Ajay spends 25% of his salary on house rent, 5% on food, 15% on
travel, 10% on clothes and the remaining amount of Rs. 27,000 is saved.
What is Ajay’s income?
(A) Rs. 60,000
(B) Rs. 80,500
(C) Rs. 60,700
(D) Rs. 70,500
(E) None of these
37. In how many different ways, can the letters of the word ‘CRISIS’ be
arranged ?
(A) 150
(B) 240
(C) 120
(D) 200
(E) None of these
38. At each corner of a square park with side equal to 40 m, there is a
flower bed in the form of a sector of radius 14 m. What is the area of
the remaining part of the park?
(A)984 Square m
(B) 789 Square m
(C) 1014 Square m
(D) 1024 Square m
(E) None of these
39. The length of a rectangular field is thrice its breadth. If the cost
of cultivating the field at Rs. 367.20 per square meter is Rs. 27,540,
then what is the perimeter of the rectangle?
(A)47m
(B) 39m
(C)52m
(D)40m
(E) None of these
40. If the fractions8/5,7/2,9/5,5/4,4/5 are arranged in descending order
of their values, which one will be fourth?
(A)4/5
(B)5/4
(C)9/5
(D)8/5
(E) 7/2
41. The present ages of Chetna and Shikha are in the ratio of 5 :7
respectively. After 7 years, their ages will be in the ratio of 11:14
respectively. What is the difference between their ages?
(A)9 years
(B) 4 years
(C)5 years
(D) 7 years
(E) None of these

42. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many
days will 18 men complete the same work?
(A)16 days
(B) 20 days
(C)26 days
(D) 30 days
(E) None of these
43. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the
circumference of the circle?
(A)29.2 cm
(B) 28.9 cm
(C)30.8 cm
(D) 40.2 cm
(E) None of these
44. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay
joined him with a capital of Rs. 60,000. After another 6 months, Ankush
joined them with a capital of Rs. 90,000. At the end of the year, they
made a profit of Rs. 16,500. What is Girish’s share of profit ?
(A) Rs. 5,500
(B) Rs. 6,000
(C) Rs. 6,600
(D) As. 5,900
(E) None of these
45. What is the average age of a family of five members, whose ages are
42, 49, 56, 63 and 35 years respectively?
(A)60 years
(B) 49 years
(C)45 years
(D) 58 years
(E) None of these
46. A and B are two taps which can fill a tank individually in 10 minutes
and 20 minutes respectively. However, there is a leakage at the bottom
which can empty a filled tank in 40 minutes. If the tank is empty
initially, how much time will both the taps take to fill the tank
(leakage is still there) ?
(A) 8 minutes
(B) 7 minutes
(C) 10 minutes
(D)15 minutes
(E) None of these
47. What is 50% of 40% of Rs. 3,450?
(A) Rs. 690
(B) As. 520
(C) Rs. 517.5
(D) Rs. 499.2
(E) None of these
48. If an amount of Rs. 5,86,700 is distributed equally amongst 25
persons, then how much would each person get?

(A) Rs. 2,54,876
(B) Rs. 2,34,68
(C) Rs. 3,74,20
(D) Rs. 1,95,62
(E) None of these
49. An urn contains 9 blue, 7 white and 4 black balls. If 2 balls are
drawn at random, then what is the probability that only one ball is
white?
(A) 71/190
(B) 121/190
(C) 91/190
(D) 93/190
(E) None of these
50. If the price of 5 transistors and 2 pen stands is Rs. 810, then what
will be the price of 7 transistors and 9 pen stands?
(A) Rs. 1,320
(B) Rs. 1,500
(C) Rs.1,150
(D) Cannot be determined
(E) None of these
ANSWERS:
1 - D 2 - C 3 - B 4 - A 5 - D 6 - A 7 - E 8 - B 9 - E 10 - B 11 - C 12
- D 13 - D 14 - A 15 - B
16 - B 17 - A 18 - C 19 - E 20 - B 21 - A 22 - C 23 - E 24 - B 25 - A 26
- A 27 - B 28 - C 29 - C 30 - D 31 - B 32 - D 33 - A 34 - D 35 - C 36 -
A 37 - E 38 - A 39 - D 40 - B 41 - E 42 - C 43 - C
44 - A 45 - B 46 - A 47 - A 48 - B 49 - E 50 - D

(Quantitative Aptitude)
1. In a division sum, the divisor is 10 times the quotient and 5 times
the remainder. If the remainder is 46, the dividend is:
(1) 4236 (2) 4306
(3) 4336 (4) 5336
2. If 1.5 x= 0.04 y, then the value of (y-x) (y+x) is:
(1) 730/77 (2) 73/77
(3) 7.3/77 (4) 703/77
3. An employee may claim Rs. 7.00 for each km when he travels by taxi and
Rs. 6.00 for each km if he drives his own car. If in one week he claimed
Rs. 595 for traveling km. How many kms did he travel by taxi?
(1) 55 (2) 65
(3) 62 (4) 70
4. The square root of 3 + “5 is :
(1) “3 /2 + 1/”2 (2) “3 /2 - 1/”2
(3) “5 /2 - 1/”2 (4) “(5/2) + “(1/2)
5. The mean temperature of Monday to Wednesday was 370C and of Tuesday to
Thursday was 340C, if the temperature on Thursday was 4/5th that of
Monday, then what was the temperature on Thursday?
(1) 36.50C (2) 360C
(3) 35.50C (4) 340C
6. A certain number of two digits is three times the sum of its digits.
If 45 be added to it, the digits are reversed. The number is:
(1) 72 (2) 32
(3) 27 (4) 23
7. Three years ago the average age of A and B was 18 years. While C
joining them now, the average becomes 22 years. How old (in years) is C
now?
(1) 24 (2) 27
(3) 28 (4) 30
8. If 2^(2x-1) = 8^(3-x), then the value of x is:
(1) -1 (2) -2
(3) 2 (4) 3
9. A man’s basic pay for a 40 hours’ week is Rs. 200. Overtimes is paid
at 25% above the basic rate. In a certain week, he worked overtime and
his total was Rs. 300. He therefore, worked for a total of (in hours):
(1) 52 (2) 56
(3) 58 (4) 62
10. On a Rs. 10, 000 payment order, a person has choice between 3
successive discounts of 10%, 10% and 30% and 3 successive discounts of
40%, 5% and 5%. By choosing the better one he can save (in Rupees):
(1) 200 (2) 255
(3) 400 (4) 433
11. Rs. 600 are divided among A, B, C so that Rs. 40 more than 2/5 th of
A’s share, Rs. 20 more that 2/7 th of B’s share and Rs. 10 more than 9/17
th of C’s may all be equal. What is A’s share (in Rupees)?
(1) 150 (2) 170
(3) 200 (4) 280
12. A, B, C started a business with their investment in the ratio 1 : 3 :
5. After 4 months, A invested the same amount as before and B as well as
C withdrew half of their investments. The ratio of their profits at the
end of the year was:
(1) 5 : 6 : 10 (2) 6 : 5 :10
(3) 10 : 5 : 6 (4) 4 : 3 : 5
13. If 9 men working 71/2 hours a day can finish a piece of work in 20
days, then how many days will be taken by 12 men, working 6 hours a day
to finish the work? It is being given that 2 men of latter type work as
much as 3 men of the former type?
(1) 91/2 (2) 11
(3) 121/2 (4) 13
14. Three pipes A, B and C can fill a cistern in 6 hours. After working
at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the
remaining part in 7 hours. The number of hours taken by C alone to fill
the cistern is:
(1) 12 (2) 14
(3) 16 (4) 18

15. A train B speeding with 120 kmph crosses another train C running in
the same direction, in 2 minutes. If the lengths of the trains B and C be
100 m and 200 m respectively, what is the speed (in kmph) of the train C?
(1) 111 (2) 123
(3) 127 (4) 129
16. River is running at 2 kmph. It took a man twice as long to row up as
to row down the river. The rate (in km/hr) of the man in still water is:
(1) 8 (2) 10
(3) 4 (4) 6
17. A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% profit
and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity (in
kg.) sold at 18% profit is:
(1) 560 (2) 600
(3) 400 (4) 640
18. A sum of money becomes Rs. 13, 380 after 3 years and Rs. 20, 070
after 6 years on compound interest. The sum (in Rupees) is:
(1) 8800 (2) 8890
(3) 8920 (4) 9040
19. A well with 14 m inside diameter is dug 10 m deep. Earth taken out of
it, has been evenly spread all around it to a width of 21m to form an
embankment. The height (in metres) of the embankment is:
(1) 1/2 (2) 2/3
(3) 3/4 (4) 3/5
20. A rectangular carpet has an area of 120 sq metres and a perimeter of
46 metres. The length of its diagonal (in metres) is:
(1) 11 (2) 13
(3) 15 (4) 17
ANSWERS
1. (4), 2. (2), 3. (1), 4. (4), 5. (2) 6. (3), 7. (1), 8. (3), 9. (2),
10. (2) 11. (1), 12. (1), 13. (3), 14. (2), 15. (1) 16. (4), 17. (2), 18.
(3), 19. (2), 20. (4)

Contact Details:
Steel Authority of India Ltd - SAIL
9/10, Express Building 2nd Floor,
Bahadur Shah Zafar Marg,
I T O, New,
Golf Links,
New Delhi,
Delhi 110003 ‎
011 2436 7481
India

Map Location:

[MAP]https://www.google.co.in/maps?q=Steel+Authority+Of+India+Ltd+-+Sail,+9%2F10,+Express+Building+2nd+Floor,+Bahadur +Shah+Zafar+Marg,+I+T+O,+New,+Golf+Links,+New+Delh i,+Delhi,+India&hl=en&ll=28.595676,77.234273&spn=0 .019029,0.026093&sll=28.360835,75.589285&sspn=0.00 9536,0.013046&oq=Steel+Authority+of+India+&hq=stee l+authority+of+india+ltd+sail+9-10+express+building+2nd+floor+bahadur+shah+zafar+m arg+ito+new&hnear=Golf+Links,+New+Delhi,+Delhi&t=m &z=15&iwloc=A[/MAP]
  #3  
10th December 2015, 01:34 PM
Unregistered
Guest
 
Re: Steel Authority of India Ltd – SAIL Management Trainee Exam HR syllabus or exam p

Hello sir I want to know about HR syllabus or exam pattern of Steel Authority of India Ltd – SAIL Management Trainee Exam so here can you please give me details ?
  #4  
10th December 2015, 01:34 PM
Super Moderator
 
Join Date: Aug 2012
Re: Steel Authority of India Ltd – SAIL Management Trainee Exam HR syllabus or exam p

Hey as Steel Authority of India Limited (SAIL) is one of the largest state-owned steel making company based in New Delhi, India and one of the top steel makers in world.

Exam pattern with syllabus

There will be questions on the following main topics:

I part : Domain Knowledge Test -100 Marks

II part : Aptitude Test -100 Marks Aptitude Test has four sections that carry 25 marks each to be answered in 75 minutes/ section.

III part: Quantitative Aptitude- 25 Marks

IV part: Verbal Ability- 25 Marks

V part: General Knowledge & Current Affairs: 25 Marks


Total Time Allotted:


2 hours and 30 minutes

Group Discussion & Interview:

The candidates in order to get shortlisted in the SAIL MT Exam must score at least 50% Marks in the written exam.

The candidates in order to get finally selected in the post of MT will be scored in the ratio of 1:4


Eligibility:

Management Trainee (Technical): Degree in Engineering with minimum 65% marks.

For Computer Science discipline MCA (3 years full time) with minimum 65% marks are also eligible.


Address:

Steel Authority Of India Ltd

S-16-A, Land Mark,

Mahaveer Marg,

Opposite Gujarati Samaj,

C Scheme, Jaipur, Rajasthan 302001

Phone:0141 237 2434


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Thread Tools Search this Thread



All times are GMT +5. The time now is 01:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4