Go Back   2020 2021 Student Forum > Management Forum > Main Forum





 
  #2  
Old 30th July 2014, 04:32 PM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Default Re: Short tricks to solve Maths Bank Clerical exam questions

As you want to get the short tricks to solve Maths Bank Clerical exam questions so here it is for you:

I want to tell you that you have to mention any topic of Maths section of exam paper.

Because there are many topics in the Maths section and the topics are

Number Systems Shortcut Techniques (Video Lesson)
Practice Problems of Number Systems with Explanations
Problems on Numbers with Shortcuts
Problems on Ages with Shortcuts
Percentages
Permutations and Combinations
Permutations and Combinations Shortcuts (pdf file)
Ratio and Proportion - An Introduction
Practice Problems on Ratio and Proportion
Averages
Time and Work
Boats and Streams (New Topic)
Simple Interest
Compound Interest
Probability Shortcuts
Partnership
Number Series
Profit, Loss and Discount
Mixture and Allegation
Geometry
Trigonometry (Not for Bank Exams)
Geometry (Not for Bank Exams)
Data Interpretation

Now you have to mention a topic to get short tricks. After it I must provide the short tricks.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 7th December 2015, 02:54 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Short tricks to solve Maths Bank Clerical exam questions

Hey I was preparing for bank exam. How can I find some short trick to solve maths for bank clerical exam question? Please guide me to find short tricks?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 7th December 2015, 02:56 PM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Default Re: Short tricks to solve Maths Bank Clerical exam questions

In bank exam and any other entrance exam all the maths tricks that will speed up your calculation speed. Maths is a subject in CAT and IBPS exam. The only best book for the Numerical Aptitude is R.S AGGARWAL.


List of Cool Maths Tricks
1. Squaring

In this simple trick you need to modify the equation and make the units digit zero. After all it is easy to multiply when unit’s digit is zero.

For example - Find square of 43
= (43+3) × (43-3) + (3×3)
=(46×40) + 9
= (460×4) + 9
= 1840 + 9 = 1849

Detailed post on Multiplication technique (Multiplication of 3 digit numbers)

Read quick Multiplication technique without using complicated Vedic maths
Multiplication with 5
Simply multiply the number by 10 and then divide it by 2.
For example 99×5= 990/2= 495

Multiplication with 4
Multiplication with 9
Multiplication with 6

Multiplication with 99
Multiply the number with 100 and then minus same number from the result. Let's take an example
Multiply 32×99 = 3200 - 32 = 3168

Mixture


Questions related to mixtures can be easily solved by allegation method. By using alligation you can wide arrange of maths questions. Let me explain this with a simple example

Example

Price of wine is $60 per litter. If Samuel is adding water with and selling the mixture for $40 per litter. Profit margin remains same. What is the ratio of water and wine in the mixture?


Detailed post on Alligation method (Application on various types of questions)

Square root

Best method to find square root of large numbers is by dividing the number into parts. Let's take an example
Find square √ 1936
√ 1936 = √ 4 × √ 484 = √ 4 × √ 4 × √ 121 = 2×2×11 = 44

Simplification Techniques PDF

Time and Work

Every question in in time and work chapter can be solved easily by finding efficiency of workers or subject (such as pipes).

For example - A takes 10 days to complete a job. B takes 20 days to complete the same job. In how many days they will complete the job if they work together ?

A's efficiency = 100/10 = 10% per day
B's efficiency = 100/20 = 5% per days

A and B can do 15% of the work in a day if they work together. So they can do the whole job in 100/15 = 6.66 days or 6 days and 18 hours.

Detailed post on Time and Work chapter (Practice questions)

Profit and Loss

In case of profit
25% of Cost Price (1/4 of CP) = 20% of Selling Price (1/5 of SP)
Similarly 1/3 of CP = 1/2 of SP

In case of loss
25% of Selling Price (1/4 of SP) = 20% of Cost Price (1/5 of CP)
Similarly 1/3 of SP = 1/2 of CP

Profit and loss practice questions

Estimation


That's the most important technique. This is not a secret that every successful candidate is using this technique during exams.

Example - 112 × 92
Simply 112 × 9 = 1008
Add a zero 10080 and then add 224 to 10080.
Answer is 10304

You need to do calculations in your brain. Without using any paper. You need to divide complex calculations in parts and solve it in your brain without paper. That's how toppers do complex calculations during exams.

It will be difficult for you to use this method but with practice, you will be able to do any complicated calculation within seconds.

problem with explanation


Here I’m attaching a PDF file for short tricks are using to solve maths question:
Attached Files
File Type: pdf problem with explanation.pdf (1.15 MB, 216 views)
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Thread Tools Search this Thread



All times are GMT +5. The time now is 11:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3