Go Back   2019 2020 Student Forum > Management Forum > Main Forum



 
  #1  
Old 2nd September 2014, 08:28 AM
Unregistered
Guest
 
Default Previous year question papers of State Bank of India Specialist Officer exam

I want top give the State Bank of India Specialist Officer exam and for that I want to get the previous year question papers of State Bank of India Specialist Officer exam so can you provide me that?
Reply With Quote Quick reply to this message
Similar Threads
Thread
Grade B officer exam of Reserve Bank of India previous year question papers
State Bank of India Probationary Officers exam previous year question papers
Probationary Officers post exam previous year question papers of State Bank of India
State Bank of India clerical cadre post exam previous year question papers
Previous year question papers of State Bank of India Specialist officer (Systems)
State Bank of India clerk exam previous year question papers free download
State Bank of India Clerical Aptitude Exam previous year question papers
Previous year question papers of State Bank of India PO exam
State Bank of India clerical exam post previous year question papers
State Bank of India Specialist Officer previous year question papers
State Bank of India Probationary Officers post exam previous year question papers
State Bank of India Probationary Officers exam post previous year question papers
State Bank of India clerk exam previous year question papers
Previous year descriptive test model question papers for State Bank of India PO exam
Last year question papers of United India Insurance for Specialist Officer exam
State Bank of India Associate Banks PO Exam previous year descriptive question papers
State Bank of India Specialist Officers Exam previous year question papers
State Bank of India clerk exam post previous year question papers free download
State Bank of India Probationary officers exam previous year question papers in PDF
Clerk post exam previous year question papers of State Bank of India
  #2  
Old 2nd September 2014, 10:11 AM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Default Re: Previous year question papers of State Bank of India Specialist Officer exam

As you want to get the previous year question papers of State Bank of India Specialist Officer exam so here it is for you:

Q1-9.Read the following passage carefully and answer the questions given below them. Some words / phrases are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

In the second week of August 1998, just a few days after the incidents of bombing the US embassies in Nairobi and Dar- es- Salaam, a high- powered, brain- storming session was held near Washington DC, to discuss various aspects of terrorism, The meeting was attended by ten of America’s leading experts in various fields such as germ and chemical warfare, public health, disease control and also by the doctors and the law enforcing officers. Being asked to describe the horror of possible bio= attack, one of the experts narrated the following gloomy scenario.

A culprit in a crowded business centre or in a busy shopping mall of a town empties a test tube containing some fluid, which in turn creates an , unseen cloud of germ of a dreaded disease like anthrax, capable of inflicting a horrible death within 5 days on anyone who inhales it. At first, 500 or so victims feel that they have mid influenza which may recede after a day or two. Then the symptoms return again and their lungs start filling with fluid. They rush to local hospitals for treatment, but the panic- stricken people may find that the medicare services run quickly out of drugs due to excessive demand. But no one would be able to realize that a terrorist attack has occurred. One cannot deny the possibility that the germ involved would be of contagious variety capable of causing an epidemic. The meeting concluded that such attacks, apart from causing immediate human tragedy, would have dire long term effects on the political and social fabric of a country by way of ending people’s trust on the competence of the government.
The experts also said that the bombs used in Kenya and Tanzania were of the old fashion variety and involved large quantities of high explosives, but new terrorism will prove to be more deadly and probably more elusive than hijacking an aeroplane or a gelignite of previous decades. According Bruce Hoffman, an American specialist on political violence, old overthrow a colonial power or the capitalist system and so on. These terrorists were not shy about planting a bomb or hijacking an aircraft and they set some limit to their brutality. Killing so many innocent people might turn their natural supporters off. Political terrorists want a lot of people watching, but not a lot of people watching, but not a lot of people dead. “Old terrorism sought to change the world while the new sort is often practiced by those who believe that the world has gone beyond redemption,” he added.
Hoffman says, “New Terrorism has no long term agenda, but is ruthless in its short- term intentions. It is often just a cacophonous cry of protest or an outburst of religious intolerance or a protest against the West in general and the US in particular. Its perpetrators may be religious fanatics or die- hard opponents of a government and see no reason to show restraint. They are simply intent on inflicting the maximum amount of pain on the victim.”
Q1. In the context of the passage, the culprit’s act of employing a test tube containing some fluid can be classified as:
A. a terrorist attack B. an epidemic of a dreaded disease C. a natural calamity D. panic created by an imaginary event E. None
Q2. In what way would the new terrorism be different from that of the earlier years?
i. more dangerous and less baffling ii. more hazardous for victims iii. less complicated for terrorists
A. 1 & 3 only B. 2 & 3 only C. 1 & 2 only D. All the three E. None
Q3. What was the immediate provocation for the meeting held in August 1998?
A. the insistence of America’s leading experts B. the horrors of possible bio- attacks C. a culprit’s heinous act of spreading germs
D. people’s lack of trust in the government E. None
Q4. What could be the probable consequences of bio- attacks, as mentioned in the passage?
i. Several deaths ii. Political turmoil iii. Social unrest
A. 1 only B. 2 only C. 3 only D. 1 & 2 only E. All three
Q5. The author’s purpose of writing the above passage seems to explain:
A. the methods to contain terrorism B. the socio- political turmoil in African countries C. the deadly strategies adopted by modern terrorists D. reasons for killing innocent people E. the salient features of terrorism of yester- year
Q6. According to the author of the passage, the root cause of terrorism is:
i. religious fanaticism ii. Socio- political changes in countries iii. The enormous population growth
A. 1 only B. 2 only C. 3 only D. 1 & 2 only E. All three
Q7. The phrases, such attacks, as mentioned in the last sentence of second paragraph, refers to:
A. the onslaught on an epidemic as a natural calamity B. bio- attack on political people in the government
C. attack aimed at damaging the reputation of the government D. bio- attack maneuvered by unscrupulous elements E. None
Q8. The sole objective of the old terrorism, according to Hoffman, was to:
A. plant bombs to kill innocent people B. establish colonial power or capitalist system C. make people realize the incompetence of the government D. give a setback to socio- political order E. None
Q9. Which of the following statements is true about new terrorism?
A. Its immediate objectives are quite tragic B. It has far- sighted goals to achieve C. It can differentiate between the innocent people and the guilty D. It is free from any political ideology E. It advocates people in changing the socio- political order.

Q10-19. In the following passages there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are also printed below the passage and against each 5 words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate words in each case.

Fundamentally, all human __1__possess combination of fixed inherited traits. All men possess the __2__ highly developed nervous system, back- bones, erect posture, hair, etc. Therefore, __3__ among men arise only __4__ changes of this __5__ pattern. Racial __6__ represent one of the finest distinctions and are based on certain __7__ differences. Two races may be __8__ in hair colour, in eye colour but __9__ in stature while two others may be __10__ in stature but differ in the colour of eyes and hair.
Q10. A. animal B. beings C. mind D. society E. thinking
Q11. A. large B. different C. same D. natural E. biological
Q12. A. sameness B. naturalness C. growth D. substance E. variations
Q13. A. no B. large C. fundamental D. minor E. artificial
Q14. A. fluctuating B. mad C. picturesque D. basic E. maddening
Q15. A. differences B. clashes C. hatred D. tolerance E. sameness
Q16. A. clearcut B. minor C. unnoticeable D. massive E. neat
Q17. A. Alike B. different C. mismatched D. beautiful E. untouched
Q18. A. matched B. same C. different D. close E. tall
Q19. A. tall B. short C. uncouth D. ugly E. same

Q20-25. In the following questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

Q20. INDICT
A. condemn B. reprimand C. accuse D. Allege E. None
Q21. SCINTILLATING
A. smouldering B. gilittering C. touching D. warming E. None
Q22. REFECTORY
A. restaurant B. parlour C. living room D. dining room E. None
Q23. DISTINCTION
A. diffusion B. disagreement C. different D. degree E. None
Q24. IMPROVEMENT
A. advancement B. betterment C. promotion D. preference E. None
Q25. ADVERSITY
A. failure B. helplessness C. misfortune D. crisis E. None

Answers:

1. A
2. C
3. B
4. E
5. C
6. E
7. C
8. D
9. B
10. B
11. C
12. E
13. C
14. D
15. D
16. C
17. A
18. C
19. E
20. C
21. B
22. D
23. C
24. B
25. C
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 19th March 2015, 03:15 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Previous year question papers of State Bank of India Specialist Officer exam

Hi I want the question paper of State Bank of India Specialist Officer exam so will you please provide me?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 19th March 2015, 03:16 PM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Default Re: Previous year question papers of State Bank of India Specialist Officer exam

Ok, as you want the question paper of State Bank of India Specialist Officer exam so here I am providing you.

State Bank of India Specialist Officer exam question paper

Reasoning

1. A dog is taken out every evening by the owner whose house faces East. They walk 200m West, then 500m South. Which direction should they take to reach home?
A. North- east
B. North
C. North- west
D. South- east
E. none

2. S jogs 50m North, turns right & jogs 60m, turns right again & jogs 40m & then again turns right & jogs 60m. How far is he from his starting point?

A. 20 m
B. 10 m
C. 100 m
D. 0 m
E. None

3. The time by Saurabh’s watch is half past three. If the hour hand points towards East, to which direction would minute hand point?

A. North
B. East
C. South east
D. West
E. None

4. S & B starts from home in south direction and walk 45m each. S then turns left and walks 20m while B turns right and walks 70 m. How far are they from each other?

A. 40 m
B. 80 m
C. 65 m
D. 90 m
E. None

5. S walks 18 m towards North. Turning left he walks 13 m more. Then again he turns left & walks 18 m and then after turning right he walks 13 m. How far is he from his starting point?

A. 18 m
B. 30 m
C. 26 m
D. 43 m
E. 58 m

6. In a certain code ARCHIVE is written as DSBGFWJ. How is SYSTEMS written in that code?

A. TZTSTNF
B. TZTUTNF
C. TZTSFNT
D. RXRSTNF
E. None

7. If ‘R’ denotes ‘divided by’; ‘T’ denotes ‘added to’ ; ‘W’ denotes ‘subtracted from’ and ‘B’ denotes ‘multiplied by’ then :
15 W 12 T 8 R 2 B 6 = ?

A. 11/12
B. 3 2/3
C. 27
D. 3
E. None

Q8 -12. A, B, C, D, E,F ,G, H, K are sitting around a circle facing the centre. B is 4th to the left of G who is second to the right of C. F is 4th to the right of C and is second to the left of K. A is 4th to the right of K. D is not an immediate neighbor of either K or B. H is 3rd to the right of E.

8. Who is 2nd to the right of K?
A. C B. H C. F D. E E. Data inadequate

9. Who is 3rd to the right of H?
A. D B. A C. G D. F E. None

10. Who is 4th to the left of E?
A. A B. C C. G D. Data inadequate E. None

11. Who is 4th to the right of D?
A. K B. H C. E D. B E. None

12. In which of the following combinations is the 3rd person sitting in between the 1st and 2nd persons?
A. EKB B. CHB C. AGC D. FGD
E. None.

13. (14, 84) (10, 40) (12, 60) (16, ___)
A. 80 B. 112 C. 64 D. 48 E. None

14. 2, 10, 60, 420, 3360, _____
A. 30240 B. 27840 C. 25140 D. 22240
E. None

15. 4, 1, -8, ____, -20, 29, -32, 43
A. 17 B. 16 C. 15 D. 18 E. None

16. __ s r __ t r __ s r s __ r __ s r s t __

A. ttssrr B. tsrtsr C. strtrs D. tstttr E. None

17. a a __ b b __ a a __ a b b b b ___ a

A. aabb B. baba C. abab D. bbaa E. None

18. In the series AHQ, DJR, GLS, JNT, ____ the next term is :

A. LPU B. MQU C. MPU D. MPV E. None

19. ACE, GIK, ____, SUW, YAC

A. MOQ B. MNP C. MOP D. MPQ E. None

20. Which group of letters should come in the blank in the following series of letter groups?
EXTRAVAGANZA, TRAVAGANZA, TRAVAGANZ, AVAGANZ, _____________

A. VAGANZ B. VAGAN C. AVAGA D. AVAGAN E. None
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Thread Tools Search this Thread



All times are GMT +5.5. The time now is 10:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3