Go Back   2018 2019 Student Forum > Management Forum > Entrance Exams



 
Thread Tools
  #1  
Old 15th December 2015, 04:18 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default MBA Tutorials Pdf

Would you please give here sample question paper / Tutorial for entrance exam of MBA course ?
Reply With Quote Quick reply to this message

  #2  
Old 15th December 2015, 05:48 PM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 61,184
Default Re: MBA Tutorials Pdf

As you want I am here giving you sample question paper / Tutorial for entrance exam of MBA course.

Sample paper :
Directions (1 - 3): Read the following passage and answer the questions that follow:

For the first time in India’s banking sector, the Reserve Bank of India is giving out differentiated banking licenses. The in-principle go-ahead given to 11 ‘payments banks’ is, by the RBI’s own admission, an experiment — the latest in a long series of attempts to take banks to the unbanked. The push towards financial inclusion started with the nationalization of 14 commercial banks in July 1969 through the Banking Companies (Acquisition and Transfer of Undertakings) Ordinance, 1969. Then a second round came in 1980, involving six more commercial banks. With a view to economically mainstreaming rural areas, the Indira Gandhi government established regional rural banks by means of an ordinance in 1975. But even 45 years later, all these attempts have had little success in expanding banking coverage to the desired extent and scale: only 7 per cent of India’s villages have a branch of a rural or commercial bank. The policymakers seem now to have finally understood that banking inclusion cannot be just one among many businesses of a bank: it has to be the core business. The licensing condition that puts a Rs. 1-lakh cap on deposits that payments banks can receive from customers defines the market they will target — primarily the unbanked population. The RBI expects payments banks to target migrant labourers and the self-employed, besides low-income households, offering low-cost savings accounts and remittance services so that those who now transact only in cash can take their first step into the formal banking system.

1. According to the passage, the initiative taken by RBI for granting Differentiated Banking Licenses Policy is:

a) Allowing Licenses to Private Banks.
b) Allowing Licenses to Foreign Banks.
c) Giving green signal to open payment banks.
d) Allowing Licenses to Foreign Institutional Investors (FIIs).

2. Which one of the following statements is not true according to the passage?

a) In 1969, 14 Commercial Banks were nationalized.
b) The ordinance for Banking Companies (Acquisition and Transfer of Undertakings) was introduced in 1969 to maintain the monopoly of government banks.
c) In 1975, regional rural banks were established.
d) In 1980, 6 more commercial Banks were nationalized.

3. According to the passage, the target customers for the Payment Banks are:

a) High income households
b) Giant Corporates and Entrepreneurs
c) Migrant Labourers
d) Middle class income group

Directions (4 - 5): Each question below has a blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for the blank which best fits the meaning of the sentence as a whole.

4. There should be modern storage facilities for ____________ commodities, rural infrastructure must be improved and ____________ reforms implemented in the agricultural marketing system.

a) Imperishable, Moderate
b) Perishable, Extrinsic
c) Imperishable, Secondary
d) Perishable, Radical

5. Transfer price is the amount used in ____________ for transfer of goods or services from one place to another or from one company to another which belongs to the same ____________ company.

a) Accounting, Parent
b) Availing, Subsidiary
c) Answering, Subordinate
d) Working, Subsidiary

Directions (6 - 7): In each of the following questions there are three parts a, b, and c, among which one part is erroneous. Find out which part of the sentence has an error and mark (d) if no error is found. Ignore punctuation errors.

6. The audit committee has requested him (a)/ not to take any action unless and until (b)/ he don’t see all the documents (c).

7. There is nothing that does annoy me (a)/ more than watching other people sitting about (b)/ doing nothing when I am working (c).

Directions (8 - 10): In each of the following questions, the first word is given in capital letters followed by four other words, one of which is either synonym or antonym of the first word. Find the word.

8. Clandestine

a) Covert
b) Forthright
c) Cunning
d) Restricted

9. Converged

a) Dispersed
b) Concentrated
c) Divided
d) Scattered

10. Indigenous

a) Acquired
b) Utter
c) Cosmopolitan
d) Implicit

Answer Key:

1. (c) 2. (b) 3. (c) 4. (d) 5. (a) 6. (c) 7. (b) 8. (b) 9. (b) 10. (a)
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Gupta Tutorials MP PET Unregistered Entrance Exams 2 13th August 2018 12:17 PM
IIT JEE Tutorials In Hyderabad Unregistered Jobs 2 25th July 2018 10:19 AM
DK IIT Tutorials Unregistered Main Forum 2 8th May 2018 11:06 AM
Free Tutorials Unregistered Main Forum 1 28th April 2016 10:32 AM
AB Tutorials CLAT Unregistered Main Forum 1 27th April 2016 09:24 AM
NDA Tutorials Unregistered Main Forum 1 26th April 2016 02:16 PM
MBA Tutorials Unregistered Main Forum 1 11th April 2016 04:01 PM
Tutorials for MBA in Bangalore Unregistered Main Forum 1 30th March 2016 11:33 AM
CA CPT Tutorials Unregistered Main Forum 1 23rd March 2016 01:18 PM
GMAT tutorials Unregistered Main Forum 3 5th March 2016 12:50 PM
WBJEE Tutorials Kolkata Unregistered Main Forum 1 5th March 2016 10:50 AM
IIT Kanpur Tutorials Unregistered Entrance Exams 1 10th December 2015 12:12 PM
GMAT Online Tutorials Unregistered Main Forum 1 5th December 2015 08:22 AM
KPSC Tutorials Unregistered Main Forum 1 26th November 2015 12:49 PM
Brilliant Tutorials IAS Unregistered Main Forum 1 8th September 2015 12:16 PM
Tutorials for UGC NET Unregistered Main Forum 1 29th July 2015 09:43 AM
Tutorials for IBPS Unregistered Main Forum 1 27th July 2015 04:11 PM
IBPS PO Tutorials Unregistered Main Forum 1 8th June 2015 11:39 AM
Brilliant Tutorials UGC Net Unregistered Main Forum 0 30th May 2015 02:34 PM
AIIMS Tutorials Unregistered Main Forum 0 25th May 2015 11:25 AM


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Thread Tools Search this Thread



All times are GMT +5.5. The time now is 02:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3