Go Back   2018 2019 Student Forum > Management Forum > Main Forum



 
Thread Tools
  #1  
Old 27th March 2016, 09:11 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default IBPS Clerk Special

hii sir , I am preparing for the IBPS Clerk Examination will you please provide me the some specials question of the General Awareness section that may asked in the next IBPS Clerk Examination ?
Reply With Quote Quick reply to this message
Similar Threads
Thread
IBPS CWE Clerk
IBPS Clerk Vs IBPS PO
Allahabad Bank Clerk Recruitment Through IBPS Clerk II
About IBPS Clerk 3
PNB Cut Off For IBPS Clerk
IBPS Clerk Arithmetic
IBPS Clerk
RRB IBPS Clerk
IBPS Clerk Recruitment Clerk
IBPS Clerk UBI
About IBPS Clerk 2
GS for IBPS Clerk
Clerk IBPS
IBPS Clerk V
IBPS Clerk Overall Cut Off
IBPS Clerk Pdf
IBPS Clerk II Cut Off
Clerk Exam IBPS
IBPS CWE Clerk-III
IBPS SBI Clerk Online
  #2  
Old 27th March 2016, 09:11 AM
Super Moderator
 
Join Date: May 2012
Posts: 26,232
Default Re: IBPS Clerk Special

As you asking for the specials question of the General Awareness section for the IBPS Clerk examination the questions are as follow :

Banking Awareness (Special Material for IBPS Clerk)

1. ‘Unilateral trAnsfers such as donations by Government of India come under which part of Balance of Payment (BOP)?

(a) Current account

(b) Capital account

(c) Financial account

(d) Current and capital account both

(e) None of these

2. Gilt-edged securities market is the market for government and semi-government securities. These securities carry –

(a) Floating interest rate

(b) Fixed interest rate

(c) Fixed as well as floating interest rate

(d) No interest rate at all

(e) None of these

3. Expand AEPS in terms of banking.

(a) Aadhaar-enabled Payment Service

(b) Aadhaar-enabled Payment system

(c) Automated engineered payment service

(d) Aadhaar-enabled promotion scheme

(e) None of these

4. Who provides refinance facilities to RRBs?

(a) SIDBI

(b) RBI

(c) Government of India

(d) NABARD

(e) None of these

5. Expand DRI related to a scheme meant for weaker section of our country.

(a) Different rate of interest

(b) Differential rate of interest

(c) Different ration for IndiAns

(d) Different rate of interest-bond

(e) None of these

6. Who works as RBI’s agent at places where it has no office of its own?

(a) State Bank of India

(b) Ministry of Finance

(c) Government of India

(d) International Monetary Fund

(e) Ministry of commerce and Trade

7. Which of the following is true about the functions performed by RBI –

(i) It is the Bank of Issue

(ii) It acts as banker to the Government

(iii) It is the banker of other banks

(iv) It regulates the flow of credit

(a) Both (i) and (ii)

(b) Both (iii) and (iv)

(c) All the Above

(d) None of the above

(e) Both (i) and (iii)

8. Which among the following is incorrect?

(a) RBI is the Bank of Issue

(b) RBI acts as Banker to the Government

(c) RBI is Banker’s Bank

(d) RBI does not regulate the flow of credit–

(e) None of these

9. India is a member of the International Monetary Fund since _____.

(a) 1934

(b) 1935

(c) 1947

(d) 1949

(e) 1953

10. Which of the following is true about the restrictions on RBI?

(i) It is not to compete with the commercial banks.

(ii) It is not allowed to pay interest on its deposits.

(iii) It cannot engage directly or indirectly in trade.

(iv) It cannot acquire or advice loAns against immovable property.

(v) It is prohibited from purchasing its own shares or the shares of any other bank or any company or granting loAns on such security.

(a) only (i),(ii),(iii), and (iv)

(b) only (v)

(c) all the above

(d) None of the above

(e) both (ii) and (iii)

Answer Key

1.(a) 2.(b) 3.(b) 4.(d) 5.(b) 6.(a) 7.(c) 8.(d) 9.(c) 10.(c)
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Thread Tools Search this Thread



All times are GMT +5.5. The time now is 12:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3