Go Back   2018 2019 Student Forum > Management Forum > Main Forum



 
Thread Tools
  #1  
Old 9th July 2015, 09:41 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default CMAT GK Test

I am preparing for CMAT exam requires sample questions for GK test . Can you please provide here sample paper for GK section teat of CMAT examination ?
Reply With Quote Quick reply to this message
Similar Threads
Thread
CMAT Result Second Test
Cmat cusat
Cmat uk
Ai te cmat
CMAT GK Questions
GMAT vs. CMAT
CMAT Registration
Common Management Admission Test (CMAT)
CMAT Common Management Admission Test Study Guide
MBA cmat-16
SIMSR CMAT Cut Off
Cmat gd pi
Gk cmat
Static GK CMAT
CMAT Gk Questions
Common Management Admission Test (CMAT) previous year question papers
Hp cmat
Colleges cut off for CMAT
CMAT Exam
Colleges Comes Under Cmat
  #2  
Old 9th July 2015, 03:43 PM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 61,184
Default Re: CMAT GK Test

As you want I am here providing you sample paper for GK section teat of CMAT examination.

Sample paper :
1. The Foreign Exchange Reserve of India are kept in the custody of……
(A) World Bank
(B) International Monetary Fund
(C) Prime Minister Rahat Kosh
(D) Reserve Bank of India
(E) None of these

2. The Reserve Bank of India issues coins and notes of various denominations. At present RBI does not issue coins of which of the following denominations ?
(A) 10 paise
(B) 20 paise
(C) 25 paise
(D) 50 paise
(E) 1•00 Rupee

3. The European Union has adopted which of the following as a common currency ?
(A) Dollar
(B) Dinar
(C) Yen
(D) Peso
(E) Euro

4. Various Banks in the country have installed machines which disburse money to general public. These machines are called……
(A) Coin dispensing machines
(B) ATMs
(C) Debit Card Machines
(D) Ledger Machines
(E) None of these

5. Which of the following names is not associated with the insurance business in India ?
(A) Bajaj Allianz
(B) LIC
(C) GIC
(D) Tata AIG
(E) GE Money

6. Commodity Exchanges at various places in India are trading in many metals like gold, silver, etc. Many times we read in newspapers that gold no more has emained the highest trading option and has been replaced by a non-traditional metal known as……
(A) copper
(B) steel
(C) zinc
(D) white gold
(E) None of these

7. Which of the following is known as Plastic money ?
1. Demand Draft
2. Credit Card
3. Debit Card
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 2 and 3
(E) All 1, 2 and 3

8. Many a time we see a term in newspapers ‘IPO’. What is the full form of the same ?
(A) Indian Public Offer
(B) Institutional Purchase
(C) Industrial Purchase Order
(D) Indian Purchase Offer
(E) Initial Public Offer

9. Many a times we read in financial newspapers a term/name NMCEX. What is the full form of the same ?
(A) New Multi Capital Exchange
(B) National Medium Commodity Exchange
(C) National Multi Commodity Exchange
(D) Net Marketable Commodity Exchange
(E) None of these

10. Many Banks these days are entering into business of offering loans against property. This business of the banks can be categorized under which of the following heads of banking ?
(A) Corporate Banking
(B) Personal Banking
(C) Merchant Banking
(D) Portfolio Management Service
(E) None of these

11. Which of the following organizations/banks has done a commendable work in the field of micro finance and was awarded Nobel Prize also in the past ?
(A) Gramin Bank of Bangladesh
(B) CRY
(C) ASHA
(D) NABARD
(E) None of these

12. Nobel Prizes are not given for the performance in the area of…
(A) Literature
(B) Physics
(C) Chemistry
(D) Music
(E) Medical Science

13. In which of the following Hindi films has actor Shahrukh Khan played the role of a Hockey Coach ?
(A) Guru
(B) Chak De India
(C) Om Shanti Om
(D) Jab We Met
(E) None of these

14. Which of the following countries has not made any significant investment in India ?
(A) Japan
(B) USA
(C) Nepal
(D) Britain
(E) France

15. Which of the following is considered an informal method of getting credit/finance ?
(A) Internet Banking
(B) Branch visits
(C) Going to money lenders
(D) Tele Banking
(E) All of these

16. Which amongst the following nations is not a member of the SAARC ?
(A) Bangladesh
(B) Bhutan
(C) Nepal
(D) Maldives
(E) South Africa

17. Which of the following indexes is developed to measure life expectancy, level of literacy, education and standard of living of people in a country ?
(A) Inflation
(B) Sensex
(C) Human Development Index
(D) SLR
(E) None of these

18. Which of the following is not a Public Sector Unit/Undertaking/Agency ?
(A) ECGC
(B) SEBI
(C) SIDBI
(D) Axis Bank
(E) BHEL

19. Which of the countries represent letter ‘C’ in the category known as BRIC countries ?
(A) Canada
(B) Chile
(C) Cuba
(D) Croatia
(E) China

20. Who amongst the following addresses the nation on the Independence Day from the ramparts of the Red Fort, Delhi ?
(A) President of India
(B) UPA Chairperson
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) Prime Minister of India
(E) None of these

21. Which of the following awards is given for excellence in the field of sports ?
(A) Kalidas Samman
(B) Dhyanchand Award
(C) Shram Vir Award
(D) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(E) None of these
22. Which of the following does not represent the name of a bank working in India ?
(A) YES
(B) HDFC
(C) TATA
(D) Kotak Mahindra
(E) ICICI
23. Twenty-20 matches are played in which of the following
(A) Hockey
(B) Football
(C) Badminton
(D) Tennis
(E) Cricket
24. Which of the following deals between India and one major country was put on a hold for some time as India is finding difficult to implement it ?
(A) 123 Pact with USA
(B) Fifth generation fighter plane deal with Russia
(C) Heavy Water deal with Iran
(D) Border talks with China
(E) None of these
25. Which of the following is a type of tax levied by the Govt. on goods and services ?
(A) SAT
(B) NET
(C) PAN
(D) VAT
(E) None of these
26. As per the news appeared in some major newspapers India is number two in getting ‘PE’. What is the full form of ‘PE’ as used in the financial world ?
(A) Professional and Ecofriendly
(B) Profitable Equity
(C) Profitable and Economical
(D) Private and Economical
(E) Private Equity
27. Many a times we read in newspapers about ‘Financial Inclusion’. What does it really mean ? [Pick up correct statement(s)]
1. Allow the merger and acquisition of banks so that only few big banks exist and continue to cater to the need of corporate sector.
2. Expending the network of banks in such a way that people from lower strata of society also get the benefit of services provided by banks.
3. Providing Insurance cover to each and every citizen so that he/she can live a healthy and long life.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
28. Which of the following organizations recently issued some guidelines related to ‘Participatory Notes’ as used in financial world ?
(A) RBI
(B) IRDA
(C) SEBI
(D) AMFI
(E) None of these
29. Heavy Water is normally used by which of the following industries ?
(A) Nuclear Power generation plants
(B) Pharma Industry
(C) Paper Industry
(D) Sugar plants
(E) Tea plantations
30. As per news items published in various newspapers, Italy has offered its help in developing ‘SMEs’ in India. What is the full form of ‘SME’ ?
(A) Small and Monopolistic Economy
(B) Speedy and Mechanical
(C) Small and medium enterprises
(D) Small and Medium Level Economy
(E) None of these
Answers
1. (D) 2. (B) 3. (E) 4. (B) 5. (E) 6. (D) 7. (D) 8. (E) 9. (C) 10. (B)
11. (A) 12. (D) 13. (B) 14. (C) 15. (C) 16. (E) 17. (C) 18. (B) 19. (E) 20. (D)21. (B) 22. (C) 23. (E) 24. (A) 25. (D) 26. (E) 27. (B) 28. (C) 29. (A) 30. (C)
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Quick Reply
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Thread Tools Search this Thread



All times are GMT +5.5. The time now is 07:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3